Home / Društvo / Sporiji oporavak Konzuma u BiH zbog loše saradnje s desetak dobavljača

Sporiji oporavak Konzuma u BiH zbog loše saradnje s desetak dobavljača

Kada je riječ o poslovanju Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini, istaknuto je kako Velpro (koji je likvidiran) i Konzum BiH, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima o isporukama pojedine robe, što se direktno odrazilo na prihod, a time i na maržu i EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije).

„Kompanije su nastavile provođenje troškovnog restrukturiranja te su sve, izuzev Velpra, ostvarile zacrtane ciljeve. Smanjenje troškova je velikim dijelom utjecalo na pozitivne trendove u EBITDA, a povratom prihoda realizirana je i očekivana profitabilnost“, navodi se u izvještaju.

Konzum BiH je u prvih 11 mjeseci prošle godine prihodovao 1,85 milijardi kuna.

Istaknuto je da je u novembru prihod pao za 25 posto u odnosu na druge mjesece, što je posljedica neisporuka nekih dobavljača. Ispod očekivanja je i ukupna ostvarena marža, a oporavak isporuka i prometa ide sporije od očekivanog jer je još uvijek prisutna ograničena ili loša saradnja s desetak dobavljača. Veće smanjenje troškova od očekivanog je zabilježeno nakon zatvaranja neprofitabilnih dućana, odvajanja Mercatorovih prodavnica i likvidacije kompanije Vepro d.o.o.

Marketinške inicijative poput projekata „Cijena dana“ i „Dobra cijena svaki dan“ vratile su dio kupaca, a promet je lagano oporavljen, zaključeno je.

„Opskrba robom za dio grupacije još uvijek predstavlja izazov i u narednom će razdoblju glavnina fokusa biti na stabilizaciji asortimana kako bi vratili povjerenje kupaca koje je poljuljano 2017. godine“, stoji u mjesečnom izvještaju.

Zaključeno je da proces restrukturiranja ide prema zadanom planu iako brzina procesa nije očekivana usljed otežanih pregovora s najmodavcima pa se tako dio centara sporije zatvara, što direktno utječe na trošak kompanije.

„Na lošije ostvarenje EBITDA u odnosu na očekivano utjecalo je i odgađanje spajanja Velpra i Konzuma što će sinergijski znatno doprinijeti umanjenju troškova, a time i direktno utjecati na ostvareni EBITDA“, navodi se dalje.

Kada je riječ o Sarajevskom kiseljaku, u 11 mjeseci 2017. godine prihod kompanije je iznosio 334 milijarde kuna i očekivan je, a mineralna voda i grupa Sky proizvoda ostvarili su rast u odnosu na očekivanu prodaju. Naplata je obavljana u prosjeku za 91 dan, dok su zalihe robe držane 47 dana.

Ledo Čitluk d.o.o. je prihodovao 279 milijardi kuna, robu su naplaćivali u prosjeku za 71 dan, a dani zaliha bili su 54.

U izvještaju podsjećaju da je u Bosni i Hercegovini Sberbank of Russia podnijela žalbu protiv odluke Općinskog suda u Kiseljaku, kojom je odbijen prijedlog za izdavanje privremene mjere u pogledu udjela koje Jamnica d.d. drži u kompaniji Sarajevski Kiseljak d.d. Kiseljak. Vanredna uprava je podnijela odgovor na tu žalbu, kao i odgovor na žalbu Sberbank of Russia protiv odluke Općinskog suda u Sarajevu, kojom je odbijen njen prijedlog za izdavanje privremene mjere u pogledu udjela koje Agrokor d.d. drži u Konzumu d.o.o. Sarajevo i Ambalažnom servisu d.o.o. Sarajevo. Završno, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je odbio žalbu vanredne uprave u postupku priznanja postupka vanredne uprave u BiH.

„Vanredna uprava će u zakonskom roku zatražiti pravnu zaštitu pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine protiv ove odluke“, zaključeno je.

Boro Dukić/ASinfo.info, Klix.ba