Home / Sve vijesti / Politika / Spreman novac za most na Savi i završetak autoputa Banja Luka – Doboj

Spreman novac za most na Savi i završetak autoputa Banja Luka – Doboj

Grant od 6,8 miliona evra za izgradnju mosta na Savi, kod Gradiške, od danas je na raspolaganju vlastima u Republici Srpskoj i BiH.
Ukupna vrijednost mosta je 17 miliona evra i biće finansiran iz tri izvora.

“Kao rezultat ovog projekta otvoriće se nekih 300 radnih mjesta. Smanjiće se vrijeme prelaska međudržavne granice, recimo vozači kamiona umjesto 30 čekaće 12 minuta, tako da će to biti efikasniji, djelotvorniji granični prelaz”, kaže visoki predstavnik EU u BiH, Lars Gunar Vigemark.

vlcsnap-8015-04-20-15h09m49s242

“Ušli smo u finalnu fazu. Moram da vas upoznam da zajednički tim, između i Republike Srpske, BiH i Hrvatske, već usaglašava tendersku dokumentaciju. Stvaraju se pretpostavke, nakon što se zaokruži ova finansijska konstrukcija da se ide u raspsivanje međunarodnog tendera, i da naravno i hrvatska strana izda građevinsku dozvolu. Sve što je potrebno, mi paralelno radimo na nekoliko kolosjeka”, kaže predsjednik Vlade RS, Željka Cvijanović.

“Ovo je sigurno najbolja vijest za privrednike i sjedne i s druge strane Save, za one koji su znali sate i dane provoditi na graničnom prelazu, a svakako i za našu loklanu zajednicu Gradišku koja je tripila saobraćaj i unutar samog grada” kaže predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović.

Tri strane stavile su potpise i na kreditni ugovor čija je vrijednost 47 miliona evra. Tim sredstvima će biti nastavljeno finansiranje završetka autoputa Banjaluka- Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja.

“Procijenjena vrijednost ukupno tog projekta je oko 565 miliona eura, ukupna. Pri tome je predviđeno da imamo finansiranje autoputeva u iznosu od 145 miliona, neka mi pomogne neko iz Autoputeva, vlastita sredstva, a ostalo da dolazi iz kredita” kaže premijerka.

“Evropska investicona banka i dalje ostaje opredjeljena da obezbjeđuje sredstava za izgradnju infrastrukutre povezanosti u ovom regionu” kaže Mateo Rivelini iz Evropske investicione banke.

autoput

Ukoliko sve bude teklo po planu, most preko Save mogao bi da bude završen naredne tri godine.

most sava

Saobraćaj na autoputu Banja Luka – Doboj, do kraja godine, trebao bi da bude pušten u promet.

Izvor