Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

MOSKVA, Srbija i Rusija će nastaviti da intenzivno razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. 

To je poručeno na sastanku koji su u Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamjenik predsjednika Vlade Ruske Federacije za digitalnu ekonomiju, transport i komunikacije, Maksim Akimov.

“To vidimo kao jedan od osnovnih pravaca razvoja srpske i ruske ekonomije u budućnosti”, dodali su oni.

Popović je istakao da najveći prostor za unaprjeđenje saradnje vidi u oblastima digitalizacije industrije, socijalnih inovacija, vještačke inteligencije, Interneta stvari, blokčejn i „big dejta“ tehnologija, kao i sajber bezbjednosti.

„Želimo u većoj mjeri da primjenimo ruska znanja i iskustva u ovim oblastima. U tom smislu radićemo na formiranju zajedničkih radnih grupa angažovanih na realizaciji konkretnih projekata i istraživanja u oblastima od značaja za dvije države“, rekao je Popović.

Ministar Popović posebno je istakao značaj razvoja naprednih digitalnih rješenja u transportu i razvoju „pametnih gradova“, koja, prema njegovim riječima, treba da omoguće lakši i jeftiniji život ljudima u urbanim sredinama.

Ministar Akimov izrazio je punu podršku razvoju saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

On je naveo da je Rusija spremna da zajedno sa Srbijom realizuje digitalni pilot projekat koji će omogućiti lakši protok ljudi između Srbije i Rusije, kao i lakši dostup državnim uslugama za Srbe u Rusiji i Ruse u Srbiji.

Ministar Akimov izrazio je zadovoljstvo stepenom političke i ekonomske saradnje dvije zemlje koja će biti dodatno učvršćena posjetom ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji početkom sljedeće godine.

Popović i Akimov sastali su se na marginama Internacionalnog foruma Otvorene inovacije 2018 u Moskvi.

Sedmi po redu, Forum Otvorene inovacije 2018, održava se u Tehnološkom parku Skolkovo u Moskvi i okuplja 20 hiljada učesnika iz 90 zemalja.

Riječ je o jednom od najprestižnijih svjetskih foruma i sajmova inovacija na kojem učestvuju najviši predstavnici ruske vlade, zvaničnici stranih vlada i država, rukovodioci najuspješnijih ruskih i inostranih tehnoloških kompanija, investitori, tehnološki preduzetnici i futuristi.

U Skolkovu će za dva dana, na osam hiljada kvadratnih metara, biti predstavljeno 150 inovativnih projekata iz 11 oblasti kao što su medicina, ekologija, državna uprava, pametni i bezbjedni gradovi, kultura, obrazovanje, nauka i druge. B92

Izvor