Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / “Srbija je postala mjesto na kojem želite da investirate”

“Srbija je postala mjesto na kojem želite da investirate”

BEOGRAD, Austrija trenutno jedan od najvećih privrednih partnera naše zemlje, rekao je predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kako je rekao na Srpsko-austrijskom poslovnom forumu “Smart Traffic” koji je počeo u Beogradu, Srbija je postala mjesto na kojem želite da investirate.

“U našem interesu je da se trend investicija nastavi i da dobijmo još više visoko-tehnoloških ulaganja”, izjavio je Čadež u uvodnom obraćanju.

Za PKS je, kako je naveo, Privredna komora Austrije ne samo važan partner, već i uzor i podrška za cjelokupnu modernizaciju svih segmenata PKS.

Potpredsjednik Privredne komore Austrije Ricard Šenc je izjavio da je robna razmjena između naše dvije zemlje dostigla prošle godine rekordnu vrijednost od 1,2 milijarde evra, ali da to nije dovoljno, jer “itekako imamo prostora da ona raste”.

U tekućoj godini, kako je naveo, zabilježen je pozitivan trend što se tiče izjednačenja odnosa, jer postoji stabilan izvoz iz Austrije u Srbiju i obrnuto, što je, kako je ocijenio, dobro za obje strane.

“Ni mi ne želimo jednosmjernu ulicu, već izbalansirane odnose”, naglasio je on.

Forum, u organiziciji Privredne komore Srbije i Trgovinskog odjeljenja Ambasade Austrije u Beogradu – Advantage Austria, okupiće 23 austrijske i isto toliko srpskih kompanija.

Na skupu će biti tri panela o željezničkoj i saobraćajnoj infrastrukturi u Srbiji, na kojima će govoriti predstavnici Železnica Srbije, Železnica Autrije, Evropske investicione banke, JP Putevi Srbije, Koridori Srbije i kompanije Strabag Srbija.

Oni će, takođe, govoriti o tenderima i mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata, uz učešće prestavnika Instituta CIP, austrijske željeznice, Svjetske banke i Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda.

Osim toga, biće predstavljeni najbolji primjeri iz prakse – austrijski “know how” i inovacije “at its best” od strane predstavnika Tehničkog univerziteta u Gracu – kao i predstavljanje kompanija Plašer & Theurer, Voestalpine i Frausćer. Tanjug

Izvor