Home / Sve vijesti / Ekonomija / Štednja raste i uz nikad niže kamate

Štednja raste i uz nikad niže kamate

BANJALUKA – Depoziti u bankama u RS rastu uprkos velikom padu kamatnih stopa na štednju, što znači i manju zaradu od položenog novca.Štednja raste i uz nikad niže kamate

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su na kraju prošle godine depoziti bankarskog sektora iznosili 5,4 milijarde maraka i veći su za 369,9 miliona ili sedam odsto u odnosu na 2016. godinu. Uprkos tome, rashodi bankarskog sektora na kraju 2017. godine na osnovu kamata na depozite smanjeni su za 12,6 miliona ili 17 odsto na 63,3 miliona KM u odnosu na kraj 2016. godine.

– Pad ovih rashoda rezultat je smanjenja kamatnih stopa na depozite – kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite kod banaka u RS u 2017. godini iznosila je 0,89 odsto i manja je za 0,31 procenat u odnosu na kraj 2016. godine. Ponderisana efektivna kamatna stopa na kratkoročne depozite u prošloj godini smanjena je za 0,27 odsto, dok je na dugoročne depozite pala za 0,6 procenata.

Ekonomisti ističu da su se domaće banke prilagodile trendu smanjenja kamata na svjetskom finansijskom tržištu.

–  To su sve potezi usmjereni ka tome da vlasnike novca podstaknu da ga ne drže deponovanog u bankama, već da ga usmjere u investicije i time stvore mogućnost za rast bruto domaćeg proizvoda i stvaranje nove vrijednosti. Međutim, poučeni iskustvom, stanovnici, posebno kod nas, nisu voljni i nemaju mogućnost da ulažu u projekte kojih sve više nedostaje. Oni u strahu od toga šta će biti čuvaju novac u bankama uprkos kamatnim stopama koje nikada nisu bale niže. Na to ih stimuliše i država, koja garantuje sigurnost štednje i građani ne žele da rizikuju i da stavljaju novac u opticaj – kazao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja.

Objašnjava da uporedo sa padom kamata na štednju padaju i kamate na kredite.

– Na inostranom tržištu je velika ponuda novca po veoma niskoj cijeni, dok je na domaćem prisutna i velika količina neaktivnog novca. Banke nisu zainteresovane da privlače depozitare visokom kamatnom stopom jer imaju kreditni potencijal i jeftin novac koji mogu kupiti na tržištu – kazao je Ljuboja.

Njegova procjena je da će trend smanjenja kamatnih stopa na depozite biti nastavljen.

-Nemamo investicije, već strahove koji su, prije svega, izazvani političkom nestabilnošću u zemlji. Svjedoci smo iz dana u dan sve šokantnijih izjava neodgovornih političara. Zbog toga od prosječnog građanina možemo očekivati samo da čuva novac za crne dane  – zaključio je Ljuboja. Glas Srpske

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor