Home / Sve vijesti / Politika / СТЕВАНОВИЋ: РЕАКЦИЈА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ЈЕ ПРЕПИСАНО МИШЉЕЊЕ БОШЊАЧКИХ ПОЛИТИЧАРА

СТЕВАНОВИЋ: РЕАКЦИЈА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ЈЕ ПРЕПИСАНО МИШЉЕЊЕ БОШЊАЧКИХ ПОЛИТИЧАРА

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас (16.08.2018.) Срни да реакција америчког Стејт департмента на закључке Народне скупштине Српске у вези са извјештајем Комисије за Сребреницу из 2004. године говори да нису ни прочитали те закључке, већ су преписали мишљење бошњачких политичара из Сарајева.

Коментаришући тврдње Стејт департмента да је Народна скупштина Српске направила погрешан корак одбијајући извјештај Комисије о Сребреници, Стевановићева је навела да је у највећем дијелу међународне јавности перцепција о Сребреници нажалост таква каква је, те да је од Сребренице направљен мит.

“Оно што је посебно важно је да ниједном дискусијом, нити закључком није негирано страдање Бошњака у Сребреници. То значи да представници те међународне јавности очигледно нису прочитали закључке, у којима се одбацује извјештај из 2004. године и тражи да се формира нова комисија”, рекла је Стевановићева.

Та комисија би, тврди Стевановићева, требало да буде независна међународна, политички и национално неострашћена, формирана с циљем да покуша да утврди праву истину.

“Ми ништа друго не тражимо него да се истражи права истина о страдању у Сребреници и да се истражи страдање Срба у околним селима”, нагласила је Стевановићева.

Она је додала да је реакција Стејт департмента, нажалост, дио перцепције која се годинама стварала и коју је сад врло тешко разбити.

“Али ако не почнемо да разбијамо такву перцепцију, нећемо никада ни доћи до праве истине. Морамо предузимати нешто, не можемо сједити скрштених руку и мирити се са тим”, поручила је Стевановићева.

Амерички Стејт депертмент сматра да је Народна скупштина Републике Српске 14. августа направила погрешан корак одбијањем извјештаја Комисије о Сребреници из 2004. године.