Home / Sve vijesti / Politika / СТЕВАНОВИЋ: У СРЕБРЕНИЦИ ПОЧИЊЕН ЗЛОЧИН, А НЕ ГЕНОЦИД

СТЕВАНОВИЋ: У СРЕБРЕНИЦИ ПОЧИЊЕН ЗЛОЧИН, А НЕ ГЕНОЦИД

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је  да сви знају да је, с правног аспекта, током рата у Сребреници почињен злочин, а не геноцид.
Стевановићева је, поводом изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића „да Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“, истакла да је „катарза свакако потребна српском, али и другим народима у БиХ“.

„Злочине су, нажалост, чинили људи из сва три народа“, навела је Стевановићева.

Она је додала да српски народ не бјежи од признавања злочина и тога да се злочинци осуде и процесуирају.

„Али боли чињеница што други не желе да признају своје злочине, већ их минимизирају. Од рата наовамо се нон-стоп води смишљена политика да се само Срби окриве за све ратне злочине у протеклом несрећном рату“, нагласила је Стевановићева.

Мектић је за раније „Вечерњи лист“ издање за БиХ рекао да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“, те да „постоје релевантни документи који доказују геноцид“, али је на конференцији за новинаре у Сарајеву демантовао да је то рекао, наводећи да се у Сребреници десио стравичан злочин.

„Вечерњи лист“ објавио је потом на својој веб страници аудио-снимак који потврђује аутентичност Мектићеве изјаве „да се у Сребреници догодио геноцид и да Срби требају да прођу катарзу“.