Home / Društvo / Stiže još jedna brza promjena vremena

Stiže još jedna brza promjena vremena

Na sjevernu zemljinu hemisferu, jesen je stigla juče u 03:54, a kako se čini uz nju i jesenske vremenske prilike.

Dan ranije, dakle, 22. septembra, preko naših područja prošla je oslobljena fronta siromašna padavina. Donijela je u subotu tokom dana pojačan vjetar, vrlo slabe mjestimične padavine i pad temperature.

Današnja promjena vremenskih prilika biće mnogo izraženija, sa udarima vjetra kao i naglim padom temperature.

Tokom sedmice, u mnogim mjestima, posebno u brdsko-planinskim područjima, valja računati na prvi mraz ove sezone, ali pred kraj padavinskog talasa u višim planinskim oblastima moguće prve pahulje snijega.

Opširnije o vremenu u danima pred nama pročitajte u prognozi koju je napisao meteorolog Nedim Sladić.

U ponedjeljak, prognozira se veoma izražena promjena vremena pri čemu se hladna fronta premješta preko naše zemlje, donoseći izražen pad temperature zraka u sklopu uspostavljene advekcije hladne zračne mase i sjeverozapadnog visinskog strujanja. Prijepodne na zapadu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje prognozira se prodor hladne zračne mase uz pretežno oblačno vrijeme praćeno kišom i pljuskovima, dok se u ostatku zemlje predviđa umjereno oblačno vrijeme uz postepen porast naoblake. U Hercegovini prvi dio dana uglavnom u znaku djelomično sunčanog vremena. U rano prijepodne se linija nestabilnosti premješta sa sjevera
preko centralnih, a popodne i preko južnih predjela Bosne, pa padavine uslijed naglog jačanja atmosferskog pritiska prestaju u Krajini, a u centralnim, istočnim i južnim predjelima se očekuje prolazak fronte uz širenje padavinske zone sa sjevera koji uzrokuje kišu i pad temperature zraka. Do kraja dana prognozira se prestanak padavina u cijeloj zemlji i djelomično razvedravanje. Padavine nisu obilne i u većem dijelu zemlje količina padavina je manja od 10 litara po kvadratnom metru. Vjetar prijepodne u većem dijelu zemlje umjeren, južni i jugozapadni. Izuzetak je sjeverni dio zemlje gdje je od ranog jutra vjetar sjevernog i sjeverozapadnog, prolaskom fronte sjeveroistočnog smjera, umjeren do jak, prolaskom fronte i sa olujnim udarima brzine i do 50 km/h. Danju vjetar u ostatku zemlje okreće svoj smjer na sjeverozapad i sjever, uz kratkotrajne olujne udare pri prolasku fronte, ali je u slabljenju na umjeren do kraja dana, kada se komponenta vjetra mijenja na sjeveroistočni smjer. U Hercegovini umjereno do jako jugo okrenut će na umjerenu do jaku buru i tramontanu. Jutarnja temperatura kreće se od 12 na sjeverozapadu, a sve je toplije kako se ide na istok, gdje se prognozirani minimum kreće između 15 i 18, dok u Hercegovini se jutarnje vrijednosti penju do 23º. Najviše dnevne uglavnom se kreću od 12 do 17 u Bosni, a u Hercegovini od 20 do 25ºC.

U utorak uslijed jačanja anticiklone sa sjeverozapada kontinenta, vremenske prilike se djelomično stabiliziraju pa se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, ali i hladno. Očekuje se i razmjerno vjetrovit dan pri čemu vjetar je poslijepodne umjeren do jak, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do jaka, na momentei iolujna bura i tramontana, prema kraju dana vjetar će oslabjeti. Jutarnja temperatura prognozira se od 0 do 8 na jugu od 8 do 12º, dok se najviše dnevne prognoziraju od 12 do 17 a na jugu Hercegovine od 18 do 23C.

U srijedu prognozira se, nakon hladnog jutra, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost i svježe vrijeme. Ujutro se očekuje mraz u nižim krajevima centralne Bosne.
Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura prognozira se od -3 do 6, na planinama do -7º, na jugu od 7 do 12º, dok se najviše dnevne prognoziraju od 13 do 19º, na jugu zemlje od 20 do 25 ºC. Sve do 30. septembra očekuje se utjecaj anticiklonalnog grebena
uz stabilne vremenske prilike, ali i postepen porast temperature zraka.

 

 

 

 

 

Boro Dukić/ASinfo.info