Home / Društvo / STUDIJA BLISTAVI UMOVI SRBIJE

STUDIJA BLISTAVI UMOVI SRBIJE

U studiji, pre nego li monografiji, sadržano je ukupno devet blistavih umova počevši od Prepodobnog Justina Popovića preko veličanstvenog pesnika Laze Kostića, slikarke Nadežde Petrović, Svetog Nikolaja Velimirovića, najslavnijeg izumitelja Nikole Tesle, Mileve Marić – Ajnštajn do odvažnog slikara Ljubomira Popovića.
Tu su, svakako, i srpski kompozitor Stevan Mokranjac, kao i naš najistaknutiji stomatolog Atanasije Puljo. Evo, kako naučnim stiulom Biljana Dimčić verifikuje i sistematizuje naučnu građu koju je pronalazila u vranjskoj biblioteci ,,Borisav Stanković”.

Slikar tišine koja urla, duhovni pripadnik pariskog kruga Medijale i akademik SANU

Ljubomir Popović rođen je četrnaestog oktobra 1934. godine u Tuzli. Njegov deda bio je sveštenik koji je učestvovao u sarajevskom atentatu (1914). Po poreklu Srbin, majka iz Bosne, a otac iz Valjeva. Osnovnu i srednju školu je završio u Valjevu (1953). U gimnaziji je dosta naučio od profesora crtanja Bogdana Bakića, kod kog nikad nije imao ocenu pet, već pet minus, zato što je sa Ljubom učio i Toma Martinović. Kako je Popović pričao, njega smo zvali Foto Toma jer je pravio takve akvarele da je bilo neverovatno, jer niko drugi nije mogao da ga prevaziđe. Nakon završene srednje škole, upisuje najpre istoriju umetnosti kako ne bi gubio vreme u Beogradu, jer je za prijemni ispit na Likovnoj akademiji zakasnio. Posle godinu dana, polaže prijemne i za Likovnu akademiju i Akademiju primenjenih umetnosti i biva primljen na obe. Po prvi put putuje u Pariz 1959. godine, kada prilikom posete Luvru, susreće crnogorskog slikara savremene umetnosti Dadu Đurića. Za člana Srpske Akademije nauka i umetnosti izabran je 1991.godine.

Autor: Biljana Dimčić