Home / Sve vijesti / Magazin / Ljepota i Zdaravlje / Suzenje očiju: Kad krenu alergije zaboravite na sočiva

Suzenje očiju: Kad krenu alergije zaboravite na sočiva

Autor obuka, ATV

Objavljeno: 8:56, 10.05.2018

POVEZANE VIJESTI

Alergijske reakcije i problemi uzrokovani česticama – alergenima koji se šire vazduhom u proljeće su veoma česti.

Riječ je o simptomima koji najčešće zahvataju disajne puteve i oči. Svrab i pečenje, crvenilo, suzenje i otok su najčešći simptomi alergijskog konjunktivitisa oka, ali se uz nekoliko savjeta oni mogu smanjiti.

Koristite naočare

Ljudi osjetljivi na alergene kojih u proljeće ima u vazduhu trebalo bi da izbjegavaju boravak na otvorenom i da u stanu i automobilu koriste klime s kvalitetnim filterima (i da ih redovno čiste). Treba izbjegavati dodir sa životinjama ako ste alergični na njihovu dlaku i promjeniti kozmetičke preparate i šminku koja izaziva bilo kakve iritacije oka. Takođe, preporučljivo je ne koristiti kontaktna sočiva kad je vazduh prepun alergena. Naočare za sunce takođe mogu, donekle, da pomognu da oni manje ulaze u oči.

Umivanje oka je obavezno

Nakon boravka na otvorenom oči dobro isperite vještačkim suzama. To može pomoći da se uklone alergeni koji se zadržavaju na njihovoj sluznici.

Obloge će smiriti otok

Ako se javi alergijska reakcija na očima ne trljajte ih, nego pokušajte da smirite hladnim oblogama koje ćete držati nekoliko minuta. To bi moglo da ublaži burnu reakciju.

(Kurir)

OSTALE VIJESTI IZ KATEGORIJE

Izvor