Home / Sve vijesti / Magazin / Zanimljivosti / Svadba kod Kikinde, Surbi i Atila postali Sofija i Pero VIDEO

Svadba kod Kikinde, Surbi i Atila postali Sofija i Pero VIDEO

Neobično veselje u banatskom selu Bašaid kod Kikinde, gdje su se indijka Surbi i Atila iz Australije vjenčali u pravoslavnoj crkvi. Sada kršteni kao Sofija i Pero spoj su dve različite kulture koji ih čini najneobičnijim bračnim parom u Srbiji.

Tridesetdevetogodišnja Surbi Snoubol, Indijka iz Melburna, nakon krštenja u ime Sofija, u pravoslavnoj crkvi u selu Bašaid kod Kikinde udala se za Atilu Fehera.

Njen 33-godišnji suprug kršten kao Pero, prije deceniju i po se preselio sa sjevera Banata u Australiju, a sada su prvi put zajedno došli u Srbiju kako bi se vjenčali. Iako se udala kao pravoslavka, Surbi je umjesto klasične vjenčanice nosila tradicionalnu indijsku nošnju.

Surbi Snoubol Feher iz Melburna kaže da je oduševljena onim što je vidjela u Srbiji, da je priroda lijepa, a posebno joj se sviđaju kuće u Vojvodini.

“Crkva u kojoj smo se vjenčali je nevjerovatna, nikada nisam videla takvu građevinu. Indijci i Srbi imaju mnogo zajedničkih običaja: i kod nas se mladencima vezuju ruke, hoda oko oltara i bacaju se novčići za sreću. Svadbeno veselje je bilo fantastično, vi Srbi baš znate da proslavljate”, rekla je Surbi.

Vjencanje Kikinda 1

Mladoženja Atila kaže da su se na vječni zavjet odlučili upravo u Bašaidu, kako bi se Surbi upoznala sa kulturom, običajima i ljudima u njegovom rodnom selu.

“Kupili su karte da dođemo u Srbiju, to je bio božićni poklon od prošle godine. I onda su me iznenadili. Kada smo dolazili odlučili smo da se vjenčamo, pošto smo samo na kratko tu. Da se cijela porodica skupi zajedno pošto ne bismo mogli drugačije da se svi nađemo, pa smo onda odlučili da napravimo vjenčanje”, ispričao je Atila Feher.

Svatovi su se nakon ceremonije okupili na veselju u seoskoj mjesnoj zajednici. Banatska snajka osim piletine ne jede ni jednu drugu vrstu mesa i kaže da je oduševljena našim receptima i specijalitetima.

Njih dvoje imaju dvogodišnjeg sina Jožefa Torena, koga su takođe u Bašaidu krstili u pravoslavnom duhu. U Srbiju će sigurno uskoro ponovo doći.

(RTS)

Izvor