Home / Društvo / Svestranost zvorničkog profesora Stanislava Tomića: Mali gradovi traže veliku ljubav

Svestranost zvorničkog profesora Stanislava Tomića: Mali gradovi traže veliku ljubav

Da kreativan pojedinac može uticati na kompletnu kulturnu scenu jednog grada pokazao nam je 32-godišnji zvornički profesor filozofije Stanislav Tomić, selektor i osnivač Festivala humora i satire, aforističar, fotograf, pisac kratkih priča, te predsednik Svetosavske omladinske zajednice. Okupivši najbolje aforističare regiona, on je opet skrenuo pažnju na svoj prepoznatljivi rad na polju kulture i duhovnosti u gradu na obali Drine.

Tomić je, ranije, za aforistički rad nagrađen „Vibovom nagradom“, koju dodeljuje list „Politika“, a ušao je u antologiju najboljih aforizama za decu od Zmaja do danas. U knjizi „Bravure duha“ prestavljen je kao jedan od sedam najboljih živih aforističara u BiH. Tomić, koji se, inače, bavi i naučnim radom i ima zvanje magistra filozofije, napisao je tri knjige aforizama, imao tri samostalne izložbe umetničke fotografije, napisao je više kratkih priča te je pokretač brojnih značajnih kulturnih dešavanja u gradu.

– Moj motiv za rad je promena duha sredine u kojoj živim. To je izraz moje ljubavi prema gradu u kome sam odrastao. Lako je voleti velike gradove koji toliko toga nude. Za velike gradove dovoljna je i mala ljubav. Mali gradovi traže veliku ljubav – rekao je Tomić, koji je i predsednik Svetosavske omladinske zajednice u Zvorniku koja radi na kulturnom i duhovnom preporodu naroda.

????????????????????????????????????
– U protekle nešto više od tri godine, Svetosavska omladinska zajednica je organizovala preko deset predavanja uglednih predavača, koncerte duhovne muzike, izložbe, promocije knjige, više od deset različitih humanitarnih akcija, od pomoći ugroženim porodicama do pokretanja humanitarnih brojeva za pomoć pri lečenju naših sugrađana. Inicijatori smo obeležavanja 30 godina od dobijanja nagrade „Zlatna palma“ filma „Otac na službenom putu“ koji je sniman u Zvorniku i idejni kreatori Trga pobednika Kanskog festivala koga smo uz pokroviteljstvo gradske uprave obeležili muralima. Posebno smo ponosni na Trg Malog princa koji smo otvorili u našem gradu na oduševljenje naših sugrađana, a naročito dece i mladih – istakao je Tomić i dodao da su po broju aktivnosti jedna od najaktivnijih organizacija na teritoriji Zvornika.

U srednjoj školi radi već skoro devet godina, a Zvorničani i dve njegove generacije učenika ga, osim po izuzetnom radu, pamte i po originalnim panoima koje je sam priređivao na oduševljenje svih učenika.

– I tu sam želio da razbijem „monotoniju“ učeničkih panoa pa sam, prilagođavajući ih njihovom zanimanju, pokušao da ih kreiram da drugi način – kaže Tomić.

On je inicijator ideje o postavljanju zajedničkog spomenika piscu Marku Markoviću, autoru dela „Kriva Drina“, kako je dat i naziv Festivalu homora i satire, i Ivi Andriću, koji treba da se realizuje, najverovatnije na šetalištu u glavnoj gradskoj ulici.


(EuroBlic, R.Jokić)