Home / Svijet / Tajms: Bler o podeli Kosova razgovarao sa Merkel

Tajms: Bler o podeli Kosova razgovarao sa Merkel

Bivši britanski premijer Toni Bler razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i pozvao je da preispita protivljenje podeli Kosova, a uskoro će o tome razgovarati i u Vašingtonu sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, piše londonski list Tajms (The Times).
U tekstu pod naslovom “Etnička podela koja bi mogla da vrati rat na Balkan”, objavljenom na sajtu, list navodi da plan o podeli Kosova ima malo pristalica na Kosovu, kako medju Srbima tako i medju Albancima.
Navodi se da je čak i severno od reke Ibar, gde 40.000 Srba živi u četiri opštine koje bi mogle da budu predmet “razmene teritorije”, srpska zajednica podeljena i uplašena za svoju budućnost.
Najveći protivnik podele (na severu Kosova) Oliver Ivanović ubijen je početkom godine, što je stišalo Srbe u protivljenju Vučiću, dodaje se.
Tajms ocenuje da su očita letargija EU i Vašingtona prema izgledima da se i zvanično odobri etničko čišćenje i napuštanje političkih vrednosti za koje se nekada mislilo da su nepovredive uzburkali duhove rata i citira bivšeg ministra spoljnih poslova, sada lidera opozicione Narodne stranke Vuka Jeremića da je “ponovno iscrtavanje granica na Balkanu veoma opasna ideja” koja bi se mogla odraziti na druge delove regiona.
Jeremić je prvi, početkom oktobra u jednom intervjuu, objavio informaciju da Toni Bler u ime predsednika Srbije “iza kulisa pregovara sa najvažnijim medjunarodnim zvničnicima” o podeli Kosova, ali su i Vučić i Blerov Institut za globalnu promenu negirali te navode.
Tajms navodi da osim što postoji mogućnsot da će izazvati lančanu reakciju nasilja, ideja o podeli ima mnoge očigledne nedostatke. Kroz Preševsku dolinu gde živi oko 60.000 Albanaca prolazi i glavni strateški putni pravac Srbije ka jugu, Koridor 10, dok bi teritorija koja se predlaže za razmenu na Kosovu ostavila najveći deo preostalih Srba, oko 70.000 ljudi i najvažnije crkve i manastire SPC južno od Ibra i isključene iz dogovora.