Home / Sve vijesti / Ekonomija / Tegeltija: FBiH nije spremna za produženje odluke o raspodjeli prihoda

Tegeltija: FBiH nije spremna za produženje odluke o raspodjeli prihoda

BANJALUKA,  Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da Federacija BiH /FBiH/ nije spremna da bude produžena primjena odluke o raspodjeli prihoda od putarina i da je nevjerovatno da je na računima 100 miliona KM predviđenih za izgradnju auto-puteva.

“U Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/ ne usaglašavamo novu odluku o raspodjeli prihoda od putarina i ne postoje tri prijedloga. U ovom trenutku imamo obavezu da produžimo postojeću odluku koja je usvojena još 2009. godine”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je rekao da se, prema dosadašnjoj raspodjeli, novac od putarina dijelio tako da 59 odsto ide FBiH, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Tegeltija je rekao da se prije sjednice Upravnog odbora UIO BiH u Mostaru sa ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom finansija FBiH Jelkom Milićević saglasio da primjena odluka bude produžena.

“Međutim, na sjednici je, nakon telefonskog poziva iz Sarajeva, Milićevićeva glasala protiv produžetka primjene odluke, kao i na sjednici u Sarajevu”, rekao je Tegeltija i napomenuo da su protiv produženja primjene odluke glasali i eksperti članovi Upravnog odbora, dok su ostali bili za produženje.

On je istakao da je ovo pokušaj da se odgovornost prenese na Upravni odbor UIO BiH kako bi usvojio nešto za šta nije nadležan.

“Imamo 100 miliona KM koji se nalaze na računima poslovnih banaka, a sada `Auto-ceste FBiH` žele emitovati obveznice i traže 100 miliona KM. Nama se obratilo preduzeće `Auto-putevi Republike Srpske` za kratkoročno zaduženje od 40 miliona KM i imamo situaciju da će banke plasirati naš novac našim preduzećima koja će plaćati kamate”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da će Vlada Srpske razmisliti o učešću u realizaciji projekta izgradnje auto-puteva sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Tegeltija je naveo da je Vlada Republike Srpske danas razmatrala i situaciju u “Elektroprenosu BiH” u kome su, kako je naveo, predstavnici Bošnjaka u upravi preduzeća blokirali sve procese jer nisu saglasni da sadašnji direktor Matan Žarić ostane na toj funkciji.

“U FBiH ne mogu da se dogovore da li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat. Konkursna procedura je završena i predloženo je da na funkciji ostane Žarić”, rekao je Tegeltija.

On je upozorio da “Elektroprenos” nema finansijski i plan investicija za period od 2018. do 2020. godine, te da ne može primati nove radnike, iako je po raznim osnovama tu firmu u posljednje vrijeme napustilo 56 ljudi.

“Obustavljanjem investicija može doći u pitanje redovno snabdijevanje strujom, a prije svega mislimo na veliku investicuju izgradnje trafostanice `Banjaluka`. Apelujemo da predstavnici FBiH svoje odnose ne prelamaju preko zajedničkih preduzeća u BiH”, naveo je Tegeltija.

Govoreći o izlasku na međunarodno finansijsko tržište Republike Srpske i investicijama, Tegeltija je rekao da se izlaskom na međunarodno tržište želi pokazati finansijska samostalnost Srpske i da nijedan investitor u Srpsku nije došao na prijedlog Ministarstva inostranih poslova BiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor