Home / Sve vijesti / Politika / ТЕК НЕДАВНО УШЛА ЈЕ У УЏБЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ: Милунка Савић – ратна хероина вриједна поштовања

ТЕК НЕДАВНО УШЛА ЈЕ У УЏБЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ: Милунка Савић – ратна хероина вриједна поштовања

Милунка Савић (Фото: РТРС)

Посљедице четворогодишњег сукоба у Првом свјетском рату биле су огромне. Убијено је више од 15 милиона људи, а још 20 милиона је рањено. Своју слободу, Србија је платила животом милион и по људи. У тој борби, учешће жена бораца било је револуционарно. Раме уз раме с мушкарцима, борила се и Милунка Савић – хероина о којој се мало зна.

Носилац војне златне Карађорђеве звијезде са мачевима, златне медаље за храброст „Милош Обилић“, Легије части 4. и 5. степена, француског Ратног крста и споменица. Храбар борац. Необичан и величанствен. А Жена. Била је то Милунка Савић – велика хероина Великог рата. О њој се, међутим, недовољно зна.

„Тек недавно је ушла у уџбенике историје. Жена борац, хуманитарац, ратник, херој, жена коју су као хероја препознале и савезничке силе из времена Првог свјетског рата. Жена која је послије рата живјела мирно, скромно и повучено и можда због тога потонула у заборав“, каже Боривоје Милошевић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.

Кријући идентитет, учествовала је у балканским ратовима као Милун Савић. Преживјела је повлачење преко Албаније, аустроугарску офанзиву.

„Затезала је груди, потпуно је прикрила свој идентитет жене, претворила се у мушкарца да би заштитила свог брата и да би отишла умјесто њега да буде војник“, истиче Слободанка Грковић, унука Милунке Савић.

Њена тајна је откривена након што је 1913. године, у Брегалничкој бици, рањена у груди.

Ипак, у својој величини била је скромна. Чак ни чланови њене породице нису знали колико је величанствена њена улога била у Првом свјетском рату.

„Сјећам се једног интервјуа, њен унук је рекао како није имао представу да је бака била велики народни херој, али се, када је долазио у посјету, играо са њеним безбројним ордењем. Њему је то као дјечаку било интересантно, да се игра ордењем, што оним добијеним од југословенске државе, што од стране савезничких сила“, описује Боривоје Милошевић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.

А савезничке силе и те како су свјесне улоге Милунке Савић. У музеју Великог рата у француској заузима значајно мјесто.

„Она представља симбол, чак и за нас у Француској. Управо због свих одликовања, Милунка има своје мјесто у великом музеју, попут нашег“, истакао је у филму „Милунка Савић – хероина Великог рата“, Мишел Роже, директор Музеја Првог свјетског рата у Француској.

Крај рата дочекала је са чином каплара српске војске. У миру је била је хуманитарка, мајка, а ишколовала је више од 30 дјеце.

Умрла је 1973. и сахрањена у породичном гробу.

Четрдесет година послије, на иницијативу тадашњих власти, њени посмртни остаци пренесени су у Алеју великана на Новом гробљу у Београду.

Izvor