Home / Sve vijesti / Kultura / TESLA U ZLATNIM UMOVIMA SRBIJE

TESLA U ZLATNIM UMOVIMA SRBIJE

 

 

Kao što već izvesno vreme promovišemo mladu spisateljicu Biljanu Dimčić tako  i zavidimo njenom naporu da se upusti u naučno istraživanje. Ovog puta, publika će krajem 2018. godine moći da čita monografiju ,,Zlatni umovi Srbije” u izdanju beogradske kuće Panpublik i prisustvovati promociji jedne veličanstvene publikacije koja bi trebalo da osveži srpsko pamćenje. Redakcija našeg magazina se potrudila da eksluzivno dobije retke neodštampane monografije koji će ugledati svetlost dana u septembru.

ФАУСТ:

Авај, колико лета мину

откако филозофију, права,

а са њима и медицину

ревно и трудно изучавах!

Чак сам, на своју жалост праву,

и богословљем пунио главу

Јохан Волфанг Гете

    …  Отпуштам облак што ме

нежно носио

Кроз јасне дане преко копна

  и мора …

 

Велики проналазач Никола Тесла рођен је десетог јула 1856. у личком селу Смиљан. Место рођења најпознатијег светског научника налазило се у тадашњој Војној крајини Аустријског царства. Теслини родитељи, отац Милутин – православни парохијски свештеник и мајка Георгина старали су се о петоро деце. Поред Николе, у породици Тесла расли су Дане, Ангелина, Милка и Марица. Дане је погинуо при паду с коња када је Никола имао пет година. Верује се да је Данетова смрт условила да се отац Милутин противи Николином одласку на школовање, далеко од куће. Николин отац је био надарени писац и поета који је поседовао богату библиотеку у којој је Никола проводио своје рано детињство. Највише од свега је волео да чита и у својој аутобиографији „Моји изуми” је искрено написао о свом оцу следеће:

,,Мене су још од самог рођења одредили за свештенички позив и та мисао ме је непрестано тиштала. Чезнуо сам да постанем инжењер, али је мој отац био неумољив. Он је био син официра који је служио у војсци великог Наполеона и заједно са својим братом, професором математике у познатој установи, стекао војно образовање, а касније се приклонио позиву свештеника у коме је стекао углед. Био је веома образован човек, прави природни филозоф, песник и писац и за његове проповеди се говорило да су тако елоквентне као оне Абрахамове у Санта Клари.“

Mlada autorka Dimčić potpisuje ove redove i garantuje uspeh koji će Srbija dobiti na poklon od beogradske izdavačke kuće i koautora Milovana Ćurčića. Pored neprevaziđenog Nikole Tesle svoje mesto će zauzeti i osporavana naučnica Mileva Marić Ajnštajn, potom veličanstveni Laza Kostić, pariski slikar Ljubomir Popović, duhovnici Sveti Justin Popović i Sveli Vladika Nikolaj Žički i mnogi drugi.