Home / Sve vijesti / Ekonomija / Tramp uvodi blokadu vrijednu 60 milijardi dolara?

Tramp uvodi blokadu vrijednu 60 milijardi dolara?

VAŠINGTON/PEKING, Američki predsjednik Donald Tramp želi da uvede carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, a biće usmjerene prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacione sektore, navode izvori iz Vašingtona.

Zapadni mediji prenose neimenovani izvor koji tvrdi da bi carine, povezane sa istragom o intelektualnom vlasništvu koja je u skladu sa američkim Zakonom o trgovini počela u avgustu prošle godine, mogle biti uvedene “u vrlo bliskoj budućnosti”.

Carine bi, uglavnom, bile usmjerene na informacionu tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije, a konačni popis mogao bi da zahvati čak 100 proizvoda.

Kako se tvrdi, zvanični Vašington cilja na kineske kompanije sa visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicionu politiku koja prisiljava američke firme da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih Trampovih ciljeva.

On je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku, a njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminijuma koje je Tramp uveo prošle sedmice beznačajne su u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko “gađanje” Kine moglo bi da izazove oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

“Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje da li će SAD odgovoriti na kinesku odmazdu”, smatra Derek Skisors, stručnjak za trgovinske odnose sa Kinom.

Sve to moglo bi da se odrazi na tržište dionica, navode analitičatri koji procjenjuju da bi se sa porastom sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je važan suficit u trgovini sa Amerikom.

U eventualnom trgovinskom ratu sa Kinom Tramp neće moći da računa na podršku evropskih saveznika, ogorčenih novim američkim carinskim odredbama o uvozu čelika i aluminijuma. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , ,

Izvor