Home / Sve vijesti / Ekonomija / Turska lira ulazi na devizno tržište Srbije

Turska lira ulazi na devizno tržište Srbije

BEOGRAD, Narodna banka Srbije je donijela Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu uvodi turska lira. 

Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem Republike Turske u spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje u narednom periodu.

Broj turskih državljana koji posjećuju Republiku Srbiju takođe je uticao na uvođenje turske lire na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu, a olakšava se i poslovanje turskim i domaćim kompanijama koje međusobno sarađuju, što će se povoljno odraziti na obim spoljnotrgovinske razmjene.

Očekuje se da uvođenje turske lire podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Republike Srbije i Republike Turske – kažu u Narodnoj banci Srbije.

Turska lira će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni mjenjači mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, turska lira će se uključiti i na listu deviza koje Narodna banka Srbije može da kupuje i prodaje na deviznom tržištu.

Turska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „turska lira“ sa slovnom oznakom TRY i numeričkom oznakom 949, saopštavaju iz NBS. Indikator.ba

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , , ,

Izvor