Home / Sve vijesti / Politika / Tusk: Britanija ima još samo 10 dana da ispuni obaveze

Tusk: Britanija ima još samo 10 dana da ispuni obaveze

BRISEL – Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je danas da je Britaniji ostalo još samo 10 dana da ispuni obaveze u sve tri oblasti koje se tiču razlaza sa EU, ako London želi da počne pregovore o prelaznom periodu nakon Brexita i o budućim odnosima.

„Moramo vidjeti napredak Britanije u roku od 10 dana po svim pitanjima uključujući po pitanju Irske“, napisao je Tusk večeras na Twitteru, nakon sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej u Briselu, prenosi Rojters.

Tusk je dodao da je „dovoljan napredak u pregovorima o Brexitu na sastanku u decembru moguć, ali i dalje je ogroman izazov“.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da se Mej, tokom jednosatnog razgovora sa Tuskom, složila da je 4. decembar „apsolutni krajnji rok“ kako bi se omogućilo da pregovarač EU za Brexit Mišel Barnije preporuči prelazak na sljedeću fazu, koja se odnosi na trgovinu i buduće odnose EU i Britanije.

Isti zvaničnik je naveo da je Tusk upozorio Mej da će, ukoliko Britanija ne postigne napredak u narednih 10 dana, to onemogućiti dalje pomake u pregovorima o razlazu.

Taj zvaničnik je, takođe, rekao da je i dalje sporan način na koji će irska granica sa Sjevernom Irskom funkcionisati nakon istupanja Britanije iz EU u martu 2019.