Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / U 11 mjeseci 2017. godine izvoz peradi iznosio 53 miliona KM

U 11 mjeseci 2017. godine izvoz peradi iznosio 53 miliona KM

SARAJEVO, Peradarski sektor BiH je od 1. januara do 30. novembra prošle godine ostvario izvoz u vrijednosti od 53 miliona KM, koliko je iznosio i u istom periodu 2016. godine, dok je uvoz smanjen za tri miliona KM i iznosio je 30 miliona KM.

Od ukupnog izvoza u peradarskom sektoru u pomenutom periodu, 73 odsto se odnosi na prerađevine, 19 odsto na meso peradi, šest odsto na jaja, a dva odsto na živu perad, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kada je riječ o uvozu u ovom sektoru, 56 odsto se odnosi na meso peradi, 20 odsto na prerađevine, 14 odsto na živu perad, a 10 odsto na jaja.

Posmatrajući navedene podatke, iz Komore napominju da je struktura razmjene relativno dobra, jer BiH bilježi pozitivan bilans za prerađevine od mesa peradi, te za jaja.

Za sektor peradarstva BiH, ključna izvozna tržišta su Srbija, samoproglašeno Kosovo, Makedonija i Crna Gora, na kojima je u prvih 11 mjeseci prošle godine ostvareno 98 odsto ukupnog izvoza.

U Srbiju je izvezeno robe u vrijednosti od oko 14,86 miliona KM, u samoproglašeno Kosovo oko 14 miliona KM, u Makedoniju oko 12,82 miliona KM, a u Crnu Goru oko 9,7 miliona KM.

Zemlje iz kojih BiH uvozi, a ne postoji značajan izvoz, jesu Hrvatska, NJemačka, Mađarska, Turska, Slovenija i Poljska. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , ,

Izvor