Home / Sve vijesti / Politika / Upoznajte Dajanu Dangubić, prvu ženu koja je postala komandir tenka FOTO VIDEO

Upoznajte Dajanu Dangubić, prvu ženu koja je postala komandir tenka FOTO VIDEO

Dajana Dangubić prva je žena koja je postala komandir tenka M-84 u Oružanim snagama BiH.

“Moja profesionalna vojna specijalnost je oklopno mehanizovani rod, gdje obavljam dužnost komandirke tenka M-84. Biti oficir Oružanih snaga BiH znači biti u prilici učiti mnogo, ići na razna školovanja, kako u inostranstvo tako i u BiH. To je jedan kvalitetan sistem, gdje se znanje, rad i zalaganje cijene bez obzira na rodne razlike. I zaista vjerujem da žene mogu sve”, ističe Dangubić.

Osim svog posla, Dajana voli prirodu i sport, a završetak Agromediteranskog fakulteta u Mostaru 2013. godine, Dajana je obilježila na poseban način, skočivši sa Starog mosta.

“Ja sam jedna od sedam žena koji su ikada skočile sa Starog mosta i jedina koja je to ponovila više puta. Inače, volim adrenalinske sportove jer mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i disciplinu pomjeram sopstvene granice”, dodaje Dajana, a prenosi RadioSarajevo.

Dajana je apsolutna državna prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na europskim i svjetskim takmičenjima. Rekreativno se bavi paraglajdingom, sportskim penjanjem po stijenama i alpinizmom.

“I sport i vojska mi nude da budem bolja verzija sebe i da konstantno napredujem i težim ka novom cilju. Kada ispunim svoja očekivanja, zaista budem sretna”, riječi su Dajane Dangubić.

The post Upoznajte Dajanu Dangubić, prvu ženu koja je postala komandir tenka FOTO VIDEO appeared first on ATV.

Izvor

Ostavite odgovor