Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Veća vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

Veća vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

BANJALUKA, Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 79,01 miliona KM ili 0,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata i njihovih dijelova iznosila je 56,4 miliona KM ili manje za 2,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najveće učešće u prodaji imali su proizvodi šumarstva, gdje je ostvarena vrijednost prodaje u prvom ovogodišnjem kvartalu bila 27,7 miliona KM ili za 1,2 odsto manje nego u istom lanjskom periodu.

Slijedi prodaja stočarskih proizvoda u vrijednosti 19,52 miliona KM, te voćarskih i vinogradarskih proizvoda od oko 4,45 miliona KM.

Vrijednost otkupa od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj u prvom kvartalu je iznosila 22,6 miliona KM ili za 9,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najveće učešće u otkupu imaju stočarski proizvodi čija je vrijednost u prvom tromjesečju bila veća od 20 miliona KM ili za 19,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Srna

Ključne riječi:&nbsp&nbsp, , , ,

Izvor