Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Vlada RS i dalje „gleda kroz prste“ Burlakovu

Vlada RS i dalje „gleda kroz prste“ Burlakovu

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske još nije raskinula ugovor i aktivirala milionsku garanciju zbog nepokretanja rudnika uglja “Lješljani” kod Novog Grada koji je dala pod koncesiju firmi “Privredni preporod” u vlasništvu ruskog multimilionera Olega Burlakova, potvrdili su za CAPITAL iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

“Privredni preporod” probio je sve rokove za pokretanje rudnika, ali Vlada Republike Srpske odbija da aktivira garanciju od milion maraka, o čemu je CAPITAL pisao ranije.

Početkom ovog mjeseca povodom toga u Banjaluci je boravio Burlakov koji je poručio da ne vidi ekonomsku opravdanost u pokretanju rudnika. Direktor preduzeća “Privredni preporod” Dragan Borković rekao je tada da su pregovori sa Vladom RS, u vezi sa koncesijom, u toku.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS danas su se oglasili povodom pitanja CAPITAL-a upućenih 22. juna. Nisu odgovorili zašto nije aktiviranа milionska garancija s obzirom da eksploatacija i pokretanje rudnika nije počelo u roku.

“Preduzeće “Privredni preporod” obratilo se Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva zahtjevom za aneksiranje ugovora u dijelu koji se odnosi na rokove za početak komercijalnog rada. Ako se zaključi aneks ugovora, sastavni dio aneksa će svakako biti i garancija za dobro izvršenje ugovora. Garancija se dostavlja na period duži za dva mjeseca u odnosu na ugovorene rokove“, navedeno je u odgovoru iz resornog ministarstva.

Ugovor o dodjeli koncesije za korištenje mrkog uglja i bentonita na ležištu Lješljani potpisan je još u maju 2012. godine. Rudnik je trebalo da počne s radom najkasnije u maju 2015. godine, ali je rok pomjeren za polovinu 2017. godine. I taj rok nije ispoštovan.

Ukupna vrijednost investicije trebala je da bude 23,4 miliona KM, a bilo je predviđeno zapošljavanje oko 150 novih radnika. Garancija za neispunjavanje obaveza iz ugovora je bila pet odsto vrijednosti investicije, odnosno 1,1 milion KM.

Ruski oligarh Burlakov pažnju domaće javnosti privukao je prije dvije i po godine kada je bivši ambasador BiH u Rusiji Gordan Milinić optužio Milorada Dodika da je za vrijeme premijerskog mandata od Burlakova kao mito primio zlatnu polugu od jednog kilograma. Dodik je sve optužbe demantovao, Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, ali slučaj nije dobio sudski epilog.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Izvor