Додик је након данашњег састанка делегација СНСД и ХДЗ БиХ у Источном Сарајеву рекао да је договорено да се средства ММФ поделе тако да Републици Српској иде 38 одсто, остало Федерацији БиХ , а по пола процента оба ентитета да упуте Брчко дистрикту за финансирање одређених активности, имајући у виду да је дистрикт у заједничком власништву оба ентитета. Он је навео да што се тиче ФБиХ, 50 одсто припадајућих средстава иде на федералне рачуне, а остало се дели кантонима по критеријумима који постоје у том ентитету.

-Сада се та одлука не поштује у делу неприхватања да се то утврди као обавеза федералних власти да новац подели кантонима и због тога су средства ММФ-а блокирана, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка.

Додик је навео да су процедуре познате до сада у аранжманима са ММФ испоштоване и да гувернер Централне банке БиХ нема ниједан разлог да та средства не подели како је предвиђеном Писмом намере у коме су наведене овакве пропорције везано за ентитете и кантон.

Он је подсетио да су Писмо намере усвојио Фискални савет, а претходно сви нивои власти у БиХ.

-Ово је непотребно и додатно оптерећује односе у БиХ, која губи кредибилитет у смислу ситуације да смо те паре тражили хитно, а оне више од мјесец стоје блокиране, оценио је српски члан Председништва БиХ.

Он је напоменуо да и други пласмани са ЕУ прате средства ММФ, те да постоји проблем ако она не дођу до крајњег корисника.

Додик је рекао да Парламентарна скупштина БиХ треба да представља скупштине и парламенте са других нивоа, али да покушава да уради нешто што није по Уставу.

-Основна злоупотреба је везана за Централну изборну комисију. Постоје средства која се могу одобрити из привременог аранжамана за одржавање локалних избора, али је проблем нелегално изабрана Комисија, додао је он.

Према његовим речима, није поштовано неколико ствари које предвиђа закон, пре свега, конкрус за чланове Комисије, ситуација да се бирају они који нису политички ангажовани, те да ЦИК који је у мандату не може да оде са позиције све док се не имплементирају задњи резултати избора, а то није урађено у ФБиХ.

-Избори се требају одржати у легалној и легитимној атмосфери, а то није атмосфера у којој имате нелегитимно изабрану Комисију. Спекулације иду за тим да имате политички мотивисану Комисију која ће служити једној политици или политкама како би могли да без икаквих основа креирају сам изборни резултат, што је крајњи циљ, навео је Додик.

Он је истакао да средства нису проблем, већ да је проблем Централна изборна комисија, те додао да су судовима упућене примедбе због незаконитог избора чланова Комисије и да се чека њихова одлука.

Говорећи о односима СНСД и ХДЗ БИХ, Додик је оценио да ове две странке имају добру сарадњу и да отворено разговарају о свим проблемима, при чему је истакао одређене лоше и неприхватљиве потезе Парламентарне скупштине БиХ, попут нелегалног избора чланова Централне изборне комисије.

Према његовим речима, уколико ЦИК не буде конституисан у складу са законом, веома је упитно не само одржавање локалних избора, него и доношење буџета институција БиХ.

Додик је навео да је разговарао и са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем о функционисању Савета министара и именовањима у одређеним институцијама и агенцијама на нивоу БиХ, попут Агенције за истраге и заштиту БиХ и Регулаторне агенције за комуникације БиХ, односно о деблокади тих процеса.

Додик сматра и да је у случају 3000 држављана Пакистана који су дошли у БиХ веома спорна и улога водећих бошњачких политичара у БиХ, као и њихова укупна политика према мигрантској кризи.

Он очекује да се ускоро званично огласи и Тужилаштво БиХ.

– Ми у Републици Српској нећемо отварати мигрантске кампове, поручио је Додик и истакао да је за хитну и безусловну депортацију свих илегалних миграната из БиХ.