Home / Sve vijesti / Politika / Ниш од данас поново центар српске кошарке

Ниш од данас поново центар српске кошарке

Ниш – По 15. пут Ниш ће наредних дана бити домаћин финалног турнира националног купа у кошарци. У периоду од 1975. до 1992. године одиграна су четири финална меча Купа Југославије, потом до 2003. финални мечеви Купа Србије и Црне Горе, а од 2008. године надаље националног Купа Србије, који је у међувремену преименован у Куп „Радивоја Кораћа”. У нишкој дворани Чаир пехар националног купа освајали су Партизан (седам пута), Црвена звезда (три), ФМП Железник (два), ИМТ Раковица и Мега Лекс по једанпут.

Данас по подне играју се прва два четвртфинална меча – од 17 часова састају се ФМП и клуб Свети Ђорђе из Житишта, а од 19.30 играће Партизан НИС и Нови Пазар. Сутра у исти терминима (од 17 и 19.30 часова) играју се друга два четвртфинала у којим ће се састати Мега Бемакс и чачански Борац, односно Црвена звезда МТС и Динамик ВИП ПЕЈ. Победници ових сусрета одиграће у суботу полуфиналне мечеве од 17 и 21 сат, а финална утакмица је на програму у недељу од 17 часова.

Улазнице, односно комплети карата за сва четири дана финалног турнира Купа „Радивоја Кораћа” у Нишу, које су биле у продаји претходних десетак дана, распродате су, рекао је за „Политику” Урош Парлић, председник Организационог одбора и Кошаркашког савеза Региона источне Србије. Према његовим речима осим љубитеља кошарке из Ниша, Пирота, Крушевца и других градова у околини, претходних дана је долазак најавио и резервисао улазнице и велики број навијача наших најбољих клубова и поклоника овог трофејног спорта из целе Србије. А то недвосмислено значи да ће нишка спортска дворана бити испуњена до последњег места и на финалној, али и свим претходним утакмицама.

Скоро све екипе учеснице финалног турнира већ су стигле у Ниш и према расположењу тренера и играча наговештава се неизвесна борба за пехар националног купа и „Жућкову левицу”. Свакако, прогнозе су да новог носиоца трофеја треба тражити у кругу четири најбоље српске екипе Црвене звезде, Партизана, Мега Бемакса и ФМП-а.

Пред полазак за Ниш тренер шампиона Србије Црвене звезде Милан Томић одлучио је, будући да је лимитиран број страних играча у српском купу, да ревидира списак кошаркаша који ће играти у Чаиру. Томић у Ниш не доводи Мајла Оџа, Мохамеда Фејала и најновије појачање Кеј Си Риверса. А Андреа Тренкијери, тренер Партизана, који је прошле године, али и највише пута у Нишу освојио куп, помало је и неочекивано улогу фаворита препустио „црвено-белима”. Рекао је да је Звезда, која доминира у АБА лиги, искуснија у оваквим такмичењима и апсолутни фаворит за освајање „Жућкове левице”.

Са великим интересовањем, међутим, очекује се и наступ највећих изненађења у досадашњем такмичењу Купа „Радивоја Кораћа” – клуба Свети Ђорђе из Житишта, иначе трећелигаша из Новог Пазара.

Данас пре почетка турнира предвиђен је пријем за представнике свих клубова и кошаркаше екипа учесница код градоначелника Ниша Дарка Булатовића.Izvor