Home / Društvo / Акција “С љубављу храбрим срцима” веома успјешна; На прољеће набавка уређаја

Акција “С љубављу храбрим срцима” веома успјешна; На прољеће набавка уређаја

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је овогодишња хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” била веома успјешна и то не само са аспекта новца који је прикупљен, а ријеч је о рекордној суми, већ и због чињенице да ће на прољеће бити обезбијеђена набавка уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је овогодишња хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” била веома успјешна и то не само са аспекта новца који је прикупљен, а ријеч је о рекордној суми, већ и због чињенице да ће на прољеће бити обезбијеђена набавка уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

“Оно што је посебно важно јесте и да су дјеца из различитих дијелова Републике Српске и из Дрвара учествовали и били главни промотери ове кампање. Својим наступом они су били ти који су мобилисали цијело друштво”, истакла је Цвијановићева.

Предсједник Републике је нагласила да је веома поносна што су овогодишњи партнери у организацији ове хуманитарне акције била дјеца и најавила да ће тако бити и сљедеће године.

“Наши млади таленти су на овај начин помогли својим другарима. Ја сам одушевљена што су они то прихватили, имали су сјајан наступ и као предсједник Републике сам задовољна што смо успјешно реализовали још једну хуману акцију”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су малишани, учесници хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” били на првом званичном пријему код предсједника Републике.

“Они су били први који су ушли у Палату Републике. Заједно смо пјевали, играли, договарали се око наступа, сликали се и веома сам задовољна и поносна због тога”, рекла је Цвијановићева.

Наводећи да ће на прољећа бити ријешена набавка уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања, Цвијановићева је захвалила и здравственим радницима који су, такође, били промотери ове акције и који су учествовали у њеној организацији.

Она је рекла да су управо они ти који ће користити овај апарат који је неопходан малишанима са поремећајима кретања.

“Људи из Завода за физикалну медицину и рехабилитацију ‘Др Мирослав Зотовић’ били су од велике користи у организацији ове акције и желим им успјешан рад на новом апарату који ће омогућити и успјешан опоравак наше дјеце”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, која је организована већ девет пута, веома успјешна и то не само зато што се обезбиједи подршка онима којима је потребна, већ и зато што се људи широм Републике Српске одазову позиву и учествују у њеној реализацији.

“У оквиру ових акција сви ми покажемо своју топлину, хуманост и жељу да се окупимо око добре идеје и то ћемо наставити да радимо и убудуће”, поручила је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

У Бањалуци је у недјељу, 23. децембра одржано донаторске вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” током које је, према првим процјенама, прикупљено више од 1,4 милиона КМ, а више од 72.000 пута позван је хуманитарни број 1411.

Ова акција одржана је под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а прикупљена средста биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања.

Донаторској вечери присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те министри у владама Републике Српске и Србије.

Манифестацији су присуствовали и градоначелници и начелници градова и општина Републике Српске, као и представници културног, јавног, друштвеног и академског живота Српске и Србије.

Партнери на донаторској вечери, која је одржана девети пут, били су млади умјетници из различитих крајева Српске, који су пјевали, плесали, свирали, глумили и на тај начин дали велики допринос у оквиру ове акције.

У оквиру акције од 6. децембра активан је и хуманитарни број 1411 путем којег грађани могу да донирају једну КМ за помоћ у набавци роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Овај хуманитарни биће активан до Божића, 7. јануара 2019. године.

У Републици Српској годишње између 150 и 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, те око 150 младих људи који су доживјели неку повреду мозга и кичмене мождине, кажу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

Прво донаторско вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2013. за дјецу с аутизмом.

Затим је 2014. године организовано донаторско вече за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, док је 2015. године то било за помоћ дјеци са ријетким генетским обољењима.

Донаторско вече 2016. године организовано је за Центар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, а прошле године је то било за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.