Home / Društvo / ASinfo intervju: Ivan Petrović, glumac

ASinfo intervju: Ivan Petrović, glumac

Ivan Petrović je bijeljinski glumac, od nedavno je v.d. direktora Gradskog pozorišta “Semberija” u Bijeljini, gdje zajedno sa kolegama radi na izradi normativnih akata, ali i promišljanje i planiranje prve pozorišne sezone.

Udruženje za kulturu “Ubuntu”, gdje je Petrović jedan od glavnih pokretača, do sada je odigralo više od 40 premijera.

U periodu od 11. do 13. oktobra, u Bijeljini održava se prepoznatljivi “Protfest” na kojem će publika imati priliku da pogleda interesantna djela iz alternativne kulture. Najveću pažnju privući će izvođenje “Kralja Ibija” koju donosi gradsko pozorište iz Bečeja, ali i predstavu “Draga Jelena Sergejevna” koju izvode članovi gimnazijskog dramskog kluba “Virus” iz Bijeljine.

U nastavku donosimo intervju sa Ivanom Petrovićem.

ASinfo: Jeste li zadovoljni onim što ste do sada postigli?

Ivan Petrović: U profesionalnom smislu većinu sam postigao sam i ali i sa svojim kolegama koje su ostale u Bijeljini, što je omogućilo da se u našem gradu stvore uslovi za otvaranje Gradskog pozorišta. Prvi korak ka tom cilju bio je osnivanje udruženja građana “Ubuntu” krajem 2009. godine koje je imalo, i još uvijek ima zadatak da proizvodi, organizuje i realizuje kulturne događaje, a prvenstveno predstave. Nakon skoro deset godina evo došli smo nadomak ostvarenja tog sna i nadam se da će do kraja ove godine biti osnovano Gradsko pozorište. Kada se osvrnem mogu da kažem da sam zadovoljan postignutim. Mislim da imam dosta prostora za napredovanje umjetnički tj. profesionalno i taj rad na sebi nikad ne treba da prestane. Svako od nas ima pametni telefon i sigurno ste primijetili da se svakodnevno neka aplikacija “apdejtuje” – e tako moramo i mi da bismo ostali konkurenti.

ASinfo: Da li glumci na ovim prostorima imaju mogućnost da pokažu svoj talenat, odnosno, mogu li živjeti od glume?

Ivan Petrović: Kada kažemo “na ovim prostorima” onda je generalno odgovor da je moguće, ali u većim i kulturno razvijenim sredinama. Živjeti samo od glume u manjim sredinama gdje nema pozorišta i filmske produkcije je gotovo nemoguće i mora se raditi neki dodatni posao, koji opet može biti vezan za glumu kao što su proslave rođendana ili neka druga vrsta animiranja djece ili recimo posao dopisnog novinara – amatera u nekim zabavnim emisijama. Pored tih poslova postoje glumci koji su izučili i dodatne vještine nevezane za glumu ili studiraju još jedan fakultet da bi bili svestraniji prilikom odabira poslova koje mogu da obavljaju.

ASinfo: Koliko je bitno ostaviti neki svoj pečat na filmskom platnu ili na pozorišnim daskama?

Ivan Petrović: Ekonomski gledano, u moru istih ili sličnih ne samo glumaca nego i pekara, autoelektričara ili stomatologa mora se izgraditi pamtljiv lični identitet i prepoznatljivost da bi se opstalo u poslu kojim se neko bavi. Dodatno za umjetnika je poželjno, a i odraz je kvaliteta, da svaku ulogu ili svaku kreaciju ukrasi nečim posebnim i novim što je karakteristično samo za taj lik ili to djelo. Kvalitet i rad uvijek pronađu svoje mjesto i pored isuviše “protežiranog” šunda, kiča ili ljudskog i profesionalnog mediokriteta.

ASinfo: Na čemu trenutno radite?

Ivan Petrović: Teatar “Ubuntu” trenutno radi na pripremi našeg već prepoznatljivog i posebnog mladog, ali perspektivnog multimedijalnog festivala Protfest. Festival alternativnog karaktera koji ima zadatak da promoviše taj umjetnički pravac bilo da su u pitanju predstave, muzika, film, književnosti ili likovna umjetnost. Trudimo se da promovišemo mlade domaće umjetnike, ali naravno tu su i iskusni umjetnici od kojih se može dosta toga naučiti. Ove godine Protfest se održava od 11-13. oktobra i imaćemo priliku, između ostalog, da vidimo “Kralja Ibija” u izvođenju gradskog pozorišta iz Bečeja, ali i predstavu “Draga Jelena Sergejevna” koju izvode članovi gimnazijskog dramskog kluba “Virus” iz Bijeljine. Muzički segment je zanimljiv jer imamo bendove iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Crne Gore, a kao šlag na torti biće Sergej Trifunović koji će se kod nas predstaviti i kao DJ. Svi ste dobrodošli u Bijeljinu.

ASinfo: Šta bi ste poručili onima koji se žele baviti glumom?

Ivan Petrović: Mnogi se pitaju da li mogu da budu glumci. Mišljenja sam da svako ko dovoljno voli i želi neki posao može da se bavi njime. Svima koji žele da se bave glumom poručio bih da se prvo raspitaju kako studije glume izgledaju i šta je neophodno da se one uspješno završe. Zatim obavezno da vide kako izgleda snimanje nekog filma ili kakav je proces stvaranja predstave, jer neki misle da je gluma šetanje po crvenom tepihu i mahanje iz prvog reda bioskopa. Posle svega viđenog, ako je i dalje jaka želja i ljubav da se bavite glumom onda je to izbor za vas – za mene ne postoji ljepše zanimanje. Neograničena kreativnost i upotreba mašte da bi se došlo do umjetničkih rješenja, a pri tome imate šansu da to predstavite u direktnoj komunikaciji sa publikom su fenomeni kojima su me boginje glume privukle sebi.

Boro Dukić/ASinfo.info.