Home / Društvo / Austrija pod snegom, srednjoškolce evakuisali vojni helikopteri

Austrija pod snegom, srednjoškolce evakuisali vojni helikopteri

Vojni helikopteri evakuisali su grupu nemačkih srednjoškolaca, koji su došli na zimski odmor u Austriju, ali su skoro nedelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snega u zemlji.
Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji, gde su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snega koji je pao u velikom delu zemlje.
Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta, zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje. Srednjoškolci su, uprkos lošoj sreći što se tiče snega, bili raspoloženi i ispunjavali vreme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.
Do tri metra snega i čak više na nekim mestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snega. Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mestima gde je situacija najkritičnija. Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada. Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mesta blokiranih snegom više dana.
Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu pre novih padavina očekivanih ovog vikenda. Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.
Nevreme pogada i jug Nemačke gde je vojska takođe pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snega i evakuacije.
Više vozača provelo je noć u svojim vozilima na autoputu A8 jugoistočno od Minihena, pre nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.