Home / Sve vijesti / Kultura / Časopis „Suština poetike“ slavi 5. godina postojanja!

Časopis „Suština poetike“ slavi 5. godina postojanja!

Iako je čitalačko i, uopšte, oko publike – lutalica, pa često padne na šareni sadržaj sumnjivog kvaliteta, imamo dobre vesti iz kulture za Vas! Književni časopis „Suština poetike slavi 5. godišnjicu svog postojanja! Časopis izlazi u Glušcima kod Šapca, a 30. novembra promovisan je 58/59. broj ovog poznatog književnog časopisa u Glušcima.
Urednik „Suštine poetike“, pesnik Andjelko Zablaćanski, povodom jubileja časopisa i njegovog uspeha kod čitalaca izjavio je sledeće: „Suština poetike je moje delo kojim se najviše ponosim. Više nego sa sedam knjiga koje sam dosad objavio. Doduše, za pet godina rada na časopisu davao sam više sebe nego pišući sve što sam iznedrio kao pesnik ili aforističar. Ne kažem da je pisanje poezije jednostavan čin, naprotiv, vrlo je teško prvo pesmu nositi u sebi a onda taj nesklad misli i osećanja dovesti u sklad reči pretočenih u stihove. Ali uređivanje časopisa je teže, jer treba iščitavati mnogo različitih tuđih osećanja i iz mnoštva odabrati one pesme koje će se uklopiti u sklad Suštine poetike. I nije u pitanju samo poezija već skoro svi vidovi književnog stvaralaštva. Kasnije sve to odabrano treba tehnički srediti, uobličiti kao knjigu. Srećom oko sebe imam dobar tim saradnika koji svoje rubrike odrađuju savršeno u svakom pogledu. I na to sam veoma ponosan. Suština poetike jeste registrovana sa sedištem u Glušcima, ali svojim kvalitetom i širinom pogleda svakako nadilazi mesto svog stvaranja, a s obzirom da ni od koga u zavičaju ne dobijamo nikakvu materijalnu pomoć mogli smo časopis registrovati i u Zimbabveu, ali ja kao idejni tvorac, pokretač i glavni i odgovorni urednik igrom sudbine živim u Glušcima Suština poetike je glušačko, mačvansko književno periodičko glasilo. I to je jedan od kuriozititeta vezanih za časopis o kojem se priča u Srbiji da je iz najmanjeg mesta.“

„Suština poetike“ izlazi i u štampanom i u elektronskom izdanju, a elektronski se može čitati na adresi: http://www.knjizevnicasopis.com/ .
Časopis izlazi dvomesečno i donosi nam najlepšu poeziju i prozu naših sunarodnika, književne prevode, eseje, književnu kritiku i biografske podatke o svakom autoru.
Urednik Zablaćanski je višestruko nagrađivani pesnik, a uređuje i brojne sajtove posvećene poeziji: „Poezija suštine“ (https://www.poezijasustine.rs), „Онлајн поезија – Суштина поетике“ (https://sustinapoetike.blogspot.com), „Поезија векова“ (https://poetaza.blogspot.com), док се ауторка поезија Анђелка Заблаћанског може читати на: https://www.azpoezija.rs.

Узевши у обзир досадашњи успех „Суштине поетике“ и њену малу, петогодишњу традицију, не сумњамо да ће наставити да ниже успехе и доноси нам нове бисере из књижевности.

МА Дајана Лазаревић