Home / Sve vijesti / Politika / CRTA: Izbore u Lučanima obeležile nepravilnosti i pritisci

CRTA: Izbore u Lučanima obeležile nepravilnosti i pritisci

CRTA posmatračka misija saopštila je da je kvalitet izbornog procesa u Lučanima, koje je nadzirala, “bio veoma loš a atmosfera izbornog dana nije bila u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore” zato što su zabeleženi pritisci na birače, posmatrače i članove biračkih odbora.
“U okolnostima gde se na lokalnim izborima vodi funkcionerska kampanja, vrše pritisci na birače i beleže brojne nepravilnosti, nije omogućeno izražavanje slobodne volje gradjana”, izjavio je sinoć šef CRTA posmatračke misije Raša Nedeljkov.
CRTA je saopštila da je na lokalnim izborima u Lučanima glasalo ukupno 11.738 birača, odnosno 71 odsto gradjana upisanih u birački spisak, što je rekordna izlaznost na lokalnim izborima u ovoj opštini od 2004. godine.
Veće nepravilnosti zabeležene su na 12 od ukupno 43 biračka mesta, navodi CRTA.
U pitanju su nepravilnosti kao što su glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i slučajevi vodjenja paralelnih evidencija glasača na biračkim mestima. Na još 11 biračkih mesta primećene su manje nepravilnosti, kao što su nepravilno uredjena biračka mesta, promotivni materijali izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona na biračkim mestima”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su mobilni timovi CRTA, koji su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku dana primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta (Pančevo, Novi Sad, Vršac, Beograd, Kosovska Mitrovica) kao i vozila bez registarskih tablica.
“Vozila su kružila po Dragačevu, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora”, saopštila je CRTA, a u saopštenju dodaje da je zabeležila i pritiske na njihove posmatrače.
Navodi se da su mobilnom timu CRTA prilikom obilaska biračkog mesta Grab isečene gume na automobilu, a da su nepoznata lica sprečila da akreditovani posmatrači pristupe biračkom mestu.
Predsednik Srpske narodne stranke (SNS) Aleksandar Vučić rekao je sinoć na konferenciji za novinare u sedištu SNS, da je u Lučanima lista pod njegovim imenom, sa osvojenih 66,25 odsto glasova dobila 27 mandata, a Savez za Srbiju 9,57 odsto ili četiri mandata. Cenzus je prešla i grupa gradjana “Jedan tim” sa 7,24 odsto glasova, dok je SPS osvojio 6,37 odsto glasova.
Vučić je izjavio da je ostvarena ubedljiva pobeda i u opštinama Kladovo, Doljevac i Kula, gde su takodje juče održani lokalni izbori. On je kazao da je lista SNS u Kuli osvojila 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto i u Kladovu 59 odsto glasova birača.