Home / Društvo / DJECI TREBA KVALITETNA PAŽNJA

DJECI TREBA KVALITETNA PAŽNJA

Razgovarali smo sa Danijelom Mikanović iz Prijedora. Učiteljicom po struci a dječijim animatorom kao njenim drugim “ja”. Šta je sve rekla za ASinfo na tu temu, pročitajte u nastavku

ASinfo: Dječiji ste animator, pojasnite nam šta ste to vi zapravo?

-Animator je neko ko zabavlja, podstiče, vodi, pokreće i motiviše. Ja sam dječiji animator i zadužena sam za dobru zabavu na rođendanima, krštenjima, svadbama, babinama i svim događajima na kojim prisustvuju djeca. Moja uloga je osmisliti i izvesti program koji će djeci biti zanimljiv i interesantan. Programe osmišljavam sama po svom nahođenju.

ASinfo: S obzirom na to da ste učiteljica koliko vam je to pomoglo u osmišljavanju ovog vlastitog biznisa?

– Moja prva ljubav je učiteljski posao. Zahvaljujući njemu imam sjajnu nadogradnju vezano za ovaj novi, animatorski poziv. Kako je teorija jedno, a praksa drugo, možete i sami zaključiti da mi je učiteljska karijera mnogo pomogla da upoznam dječiju dušu. Da vidim šta oni to istinski vole, žele, šta ih raduje. Sada zaključujem da je to uvijek emocija! Zato mnogo radim kao animator na toj emociji i samouzdanju kod djece.

ASinfo: Koji broj slavlja ste već uljepšali animiranjem djece i koji je to broj djece, sjećate li se?

-Brojka je stvarno vrtoglava. U junu mjesecu će biti 2 godine a iza mene je oko 360 do 380 slavlja računajući i svadbe. Tu brojku mogu lako znati jer imam evidencije roditelja koji me angažuju. U ovom poslu ima mnogo anegdota. Izdvojiću jednu.

Kaže mi curica na jednom slavlju da ću doći kod nje na rođendan. I ja se naravno slozim. Dolazi za par minuta i kaže pitala sam tatu i rekao je da želi da Vas kupi da stalno budete kod nas i mjemu se bas sviđate.

ASinfo: Koja igrica djeci najviše drži pažnju?

-Teško je izdvojiti neku. Djeca najviše vole takmičarske igre i njih stalno radim. Često mi na rođendanu traže igru “Talas-ajkula” imam šareni padobran oni se uhvate za njega poredani u krug i govore talas, talas, talas a ja se krećem iza njih u krug i glumim ajkulu. Kad ja kažem glasno ajkula i udarim dlanom o dlan, oni se skrivaju pod padobran, koga uhvatim on je ajkula. Ovo je igra koju radim, skoro 2 godine i uvijek im je zanimljiva.

ASinfo:  Kako se koncetrišete i skupljate energiju za rad sa djecom?

 -To je jedna sloboda. Ja se odmaram. Za posao u učionici je potrebna koncentracija, a kada su u pitanju animacije to je rođendan od trenutka. To je energija koja se stvara sama od sebe. Mi isto zračimo i onda tu energiju i privlačimo. Od mog prvog glasnog “JESTE LI SPREMNI ZA ŽURKUUUUU” i njihovo DAAAAAA je već adrenalin.

Učiteljski posao je posao gdje se umoriti i iscrpite, animatorski posao je posao gdje se odmorite i dišete punim plućima. Toliko sličnosti a opet i različitosti.

ASinfo: Koju poruku okruženju i auditorijumu šaljete svojim radom ?

-Onu najjaču. Sa djecom je lako. Teško je sa nama odraslima. Djeci treba pažnja, ali kvalitetna. Igrajte na emociju nju će pamtiti ona ostaje, a laptop izlazi svake godine bolji i noviji. E takva nam djeca trebaju biti svake godine bolja i novija u smislu napretka i emocija.

ASinfo: Kako počinje i završava taj animatroski show ?

-Počinje zagrljajem i viriskom! To nam je kao pozdrav. Zatim ples i muzika da se opustimo, potom igre, baloni od sapunice i na kraju oslikavanje lica sa porukom koju oni žele.

ASinfo: Ko je Danijela u privatnom životu?

Danijela privatno voli da pjeva, da čita, da prati motivacione govornike i uspješne ljude, da pročita neke stvari vezane za vjeru. Neko je ko voli dobru domaću hranu.Danijeli je porodica na prvom mjestu. Svoje vrijeme provodi na selu ako ne uspije otići negdje za vikend. Ima divnog muža Darka i djevojčice Lidiju i Leu.

ASinfo / Jelena Govedarica