Home / Društvo / Дрињача – прави примјер за уређење ријека у Српској

Дрињача – прави примјер за уређење ријека у Српској

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар финансија Зоран Тегелтија, директор ЈУ “Воде Српске” Милан Кикић и начелник општине Шековићи Момир Ристић свечано су озваничили завршетак радова на уређењу корита ријеке Дрињаче у Шековићима. Захваљујући овом пројекту мјештани Шековића заштићени су од могућих поплава у будућности јер је уређење Дрињаче у дужини од три километра у урбаном дијелу насеља урађено по највишим стандардима.
– Сјећам се да је 2014. године, када се догодила велика поплава, прва одлука Владе била да се упути помоћ и подршка општини Шековићи. Данас, са завршетком овог пројекта становници Шековића могу мирно да спавају, јер су сада Шековићи заштићени и од највећих поплава – истакла је премијерка Цвијановић.
Она је додала да се у цијелој Републици Српској, на скоро 200 тачака које су означене као критичне када су у питању поплаве, изводе слични радови као у Шековићима.
– У водопривредне објекте на подручју Републике Српске на годишњем нивоу се улаже неколико десетина милиона марака. Сви морају бити свјесни својих обавеза по питању заштите од поплава, од чишћења канала до изградње озбиљних водопривредних објеката – рекла је Жељка Цвијановић, истичући да уређење корита ријеке Дрињаче у Шековићима изгледа много боље него што је очекивала.
Директор ЈУ “Воде Српске” Милан Кикић нагласио је да је овај пројекат реализован у сарадњи ЈУ “Воде Српске”, Владе РС, ресорног министарства и локалне заједнице.
– Ради се о значајном пројекту у оквиру хитних мјера заштите од поплава у Републици Српској. У оквиру овог пројекта је изграђено и шеталиште поред Дрињаче чиме је омогућен даљи урбани развој ове општине. ЈУ “Воде Српске” реализује више сличних пројеката у свим дијеловима Републике Српске – каже Милан Кикић.
Начелник општине Шековићи захвалио се Влади РС и ЈУ “Воде Српске” на реализацији овог капиталног пројекта у Шековићима.
– Преживјели смо катастрофалне поплаве 2014. године и надлежне институције Републике Српске су у кратком року нашле начина да се уради овај пројекат. Данас имамо уређено корито Дрињаче на којем могу да нам позавиде многе средине у БиХ и шире.
Начелник Шековића Момир Ристић уручио је овим поводом плакету директору ЈУ “Воде Српске” Милану Кикићу. Захвалнице су уручене и премијерки Жељки Цвијановић, министру финансија Зорану Тегелтији, те представнцима фирми које су учествовале у реализацији пројекта.