Home / Društvo / Italijanski begunac Batisti stigao u Italiju da odsluži doživotnu kaznu

Italijanski begunac Batisti stigao u Italiju da odsluži doživotnu kaznu

Italijanski radikalni levičar Čezare Batisti koji je pre tri decenije osudjen na doživotni zatvor zbog ubistva stigao je danas u Rim, pošto je njegov život poznatog begunca prekinut hapšenjem u Boliviji.
Italijanski vojni avion s Batistijem sleteo je danas na rimski aerodrom posle leta iz Bolivije.
“Danas kažemo svetu da niko ne može da pobegne italijanskoj pravdi”, rekao je na aerodromu ministar pravde Alfonso Bonafede. Na aerodromu je bio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.
Batisti je uz policijsku pratnju odveden u zatvor u zapadnom delu Sardinije gde će biti u izolaciji tokom narednih šest meseci.
Uhapšen je u subotu u Santa Kruzu, najvećem bolivijskom gradu gde su ga pronašli obaveštajni agenti preko jednog od njegovih mobilnih telefona. Italija je poslala avion da ga pokupi i vrati nazad u zemlju odakle je pobegao 1981. dok je čekao sudjenje.
Šezdesetčetvorotodišnji Batisti koji je postao pisac, živeo je u Brazilu i Francuskoj gde je uživao u zaštiti levičarskih vlada.
Batisti je pobegao iz italijanskog zatvora 1981. godine dok je čekao sudjenje za ubistva koja je prema optužbi počinio dok je bio član ekstremno levičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam.
Sud ga je kasnije u odsustvu osudio na doživotnu robiju zbog četiri ubistva i pokušaja ubistva izmedju 1978. i 1979. godine. On je priznao da je pripadao organizaciji Naoružani proleteri za komunizam, ali je negirao ubistva.
Tada je pobegao u Francusku gde je na snazi bila politika predsednika Fransoa Miterana da se odbegli italijanski ekstremni levičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002. godine, Batisti je napustio Francusku i pobegao u Brazil.