Home / Društvo / Једна од најуспјешнијих пословних година за ЈУ „Воде Српске“

Једна од најуспјешнијих пословних година за ЈУ „Воде Српске“

Јавна установа „Воде Српске“ Бијељина организовала је у сриједу, 26.12.2018., традиционални новогодишњи пријем за медије. Том приликом, јавности се обратио директор ЈУ „Воде Српске“ Милан Кикић, који је нагласио да је 2018. година била једна од најуспјешнијих пословних година за ову установу.

– Прије свега, урађено је много на реализацији пројекта хитних мјера заштите од поплава у Републици Српској који се финансира из кредитних средстава Европске инвестиционе банке. Завршили смо санацију савског насипа у Козарској Дубици и Градишци у дужини од 14 километара, гдје смо имали и клизиште у насељу Млинарице. Успјешно је завршена и регулација ријеке Усоре у Теслићу и Тавије у Костајници. Завршен је и један од значајнијих пројеката по обиму и вриједности – регулација ријеке Дрињаче у општини Шековићи. Вриједност тог пројекта била је шест милиона марака. Дужина регулације кроз урбани дио била је око три километра, а након завршетка ових радова Шековићи су заштићени од изливања Дрињаче, и омогућена је даља урбанизација ове општине.

Директор Кикић је додао да ЈУ „Воде Српске“ наставља са активностима на санацији савског насипа који је најзначајнији објекат одбране од поплава у Републици Српској.

– Започели смо санацију савског насипа у Градишци у дужини од 20 километара, радове на савском насипу у општини Србац у дужини од пет километара, санацију врбаског насипа у Српцу у дужини од четири километра. Потписали смо и уговор за санацију савског насипа у општини Брод чија ће реализација почети у 2019. години. У овој општини имаћемо и регулацију канала Сава – Укрина – рекао је Кикић.

Према његовим ријечима, у овој години је почела и реконструкција каналске мреже у Семберији, односно уређење канала Дашница кроз Бијељину и реконструкција Мајевичког ободног канала. Након ових радова, Бијељина и Семберија биће заштићене од брдских вода.

Кикић је рекао и да је ЈУ „Воде Српске“, осим пројекта хитних мјера заштите од поплава, током 2018. године реализовала и одређени број активности које се финансирају из Фонда солидарности РС. Укупно је у 2018. години утрошено око милион марака, прије свега за уређење ријеке Босне у Добоју, за изградњу водоводног система Црно врело у Бањалуци и Приједору, те у Бијељини за радове на ублажавању конкавне кривине на ријеци Дрини и уређење канала Дрина-Дашница. У оквиру мјера које се финансирају из Фонда солидарности, преостало је још да се реализује уређење једног дијела мајевичког канала и уређење ријеке Лукавац.

– Реализовали смо више од 90 одсто зацртаних циљева за ову годину када је ријеч о нашем буџету који је износио девет милиона конвертибилних марака. У финансијском дијелу, остварени су значајни резултати у наплати водних накнада по основу чега је у буџет Републике Српске прикупљено више од 20 милиона марака. То је највећи износ у протеклих десет година, од када се прати ова накнада, па се може рећи да је протекла година најуспјешнија и по том основу – закључио је директор Кикић у обраћању медијима.

Он се на крају захвалио свим медијима за коректно и редовно праћење активности ЈУ „Воде Српске“ током 2018. године, и изразио увјерење да ће коректна сарадња бити настављена и наредне године.