Home / Društvo / “Kec” u dnevniku – besplatna članarina u biblioteci

“Kec” u dnevniku – besplatna članarina u biblioteci

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu će svim učenicima osnovnih i srednjih škola, koji na tromesečju imaju jedinicu iz srpskog jezika, pokloniti besplatnu članarinu.
Direktorka niške biblioteke Sonja Šušković kaže za Južne vesti da su ovu odluku doneli iz najbolje namere.
“Ideja je da ih na ovaj način motivišemo i damo im priliku da se više angažuju.”
Godišnja članarina za nišku Narodnu biblioteku je 700 dinara, a “slabiji” đaci će za besplatno članstvo moći da se prijave od 14. do 21. decembra.
Jelena Pecarski, profesorka srpskog jezika gimnazije Svetozar Marković u Nišu pozdravlja ovaj potez biblioteke, iako nije sigurna kakav efekat može da postigne.
“To je odlično, ali koliko će biti efikasno i da li će, pre svega, ti đaci hteti čak i besplatno da se učlane, videćemo”, kaže Pecarski za BBC na srpskom.
Njena koleginica Tamara Šukleta Milićević, koja u gimnaziji predaje engleski jezik, ovakvu odluku smatra “bezveznom” i dodaje da treba da budu nagrađeni i đaci sa boljim ocenama.
Sedamnaestogodišnja Radmila Zeničanin, učenica gimnazije Svetozar Marković, razmišlja da iskoristi besplatno članstvo u biblioteci.
Dodaje da joj se ne dešava često da dobije jedinicu iz srpskog, iako je obično dobra iz tog predmeta. Međutim, poslednjeg “keca” je zaradila upravo zbog nepročitane lektire.
“Bombarduju nas svim mogućim predmetima i onda očekuju da sve sve postigne i da rezultati budu vrh.”