Home / Sve vijesti / Ekonomija / Kinezi sklapaju slagalicu: Prvo RTB Bor, sada i rudnik zlata

Kinezi sklapaju slagalicu: Prvo RTB Bor, sada i rudnik zlata

Novi većinski vlasnik RTB Bora, kineska kompanija Ziđin, postala je novi vlasnik kanadske kompanije Nevsun koja ima istražna prava za bakar i zlato u Srbiji.
Kompanija Ziđin majning saopštila je da je ponuda za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun, po ceni od šest kanadskih dolara po akciji, bila uspešna.
Nevsun je kompanija koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.
Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.
Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka 28. decembra prodali ukupno 276.820.575 akcija Nevsuna, što predstavlja skoro 90 odsto od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun.
Ziđin je, preko svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije i za njih će platiti 1,66 milijardi američkih dolara.
“Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće”, izjavio je Čen Đinghe, predsednik kompanije Ziđin.
Prema preliminarnoj ekonomskoj studiji, rađenoj po metodi poznatoj pod imenom “zrno graška”, vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na oko sedam milijardi dolara.
Pominje se i da bi od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina, kao i dodatnih 15 odsto na ime poreza.
Sudeći prema preliminarnim analizama, ukupni pretpostavljeni resursi procenjuju se na 35 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,9 i zlata od 1,7 odsto.