Home / Društvo / Konstantinović: Ako ode 450.000 mladih, Srbija nema budućnost

Konstantinović: Ako ode 450.000 mladih, Srbija nema budućnost

Istraživanje organizacije “Srbija 21” pokazalo je da je u populaciji od 19 do 29 godina, medju najmladjima koji mogu da daju najveći doprinos razvoju društva, oko 40 odsto ili oko 450.000 mladih rešeno je da ode iz zemlje.
Nenad Konstantinović iz organizacije “Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju” izjavio je za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs) da Srbija neće imati budućnost ukoliko se nastavi sa sadašnjim tempom iseljavanja mladih ljudi.
Prema njegovim rečima, drugo istraživanje kojim je obuhvaćeno 2.149 gradjana koji su napustili Srbiju pokazalo je da se oni ne bi vratili u Srbiju zbog kvaliteta života i izvesne budućnosti u uredjenom sistemu.
“U taj kvalitet života oni ubrajaju izvesnost, sigurnost, bezbednost, jednostavno perspektivu koju imaju tamo. Imaju jedan, kako sami navode, uredjen sistem. Ta uredjena država znači mogućnost da planiraju, znaju šta ih čeka. Ako njihova deca završe odredjenu školu, moći će da dobiju posao adekvatan njihovoj stručnoj spremi. Ako završe fakultet, uspeće da se zaposle sa većim primanjima od onih koji su završili samo srednju školu. Ali je izvesno da će se i jedni i drugi zaposliti, i znaju šta ih u životu čeka”, naveo je Konstantinović.
Dodao je da je neke stvari moguće promeniti, to jest može da se prekine s partijskim zapošljavanjem, da se uvede vladavina prava i iskoreni korupcija, a diplome moraju da vrede u odnosu na znanje koje pružaju fakulteti.
Istraživanje pokazuje da 98 odsto gradjana Srbije želi da ode u zemlje zapadnih demokratija: EU, SAD, Kanadu, Australiju, Veliku Britaniju, a svega dva odsto gradjana se izjašnjava da bi se iselilo u Rusiju, dodao je on.
Konstantinović je kritikovao sporazum Nacionalne službe za zapošljavanje i nemačke organizacije za saradnju GIZ “Triple Win” kojim se promoviše program zapošljavanja medicinskih sestara u Nemačkoj i ocenio da Srbija na taj način radi protiv sebe.