Home / Društvo / Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske Bese

Makedonija promenila ime, prihvaćeni zahtevi albanske Bese

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom za, nijednim protiv i nijednim uzdržanim usvojilo promenu Ustava kojom država, u skladu s Prespanskim sporazumom, menja ime.
Dvotrećinskom većinom usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija.
Poslanici VMRO-DPMNE nisu učestvovali na ovom glasanju, kako je i u četvrtak najavio lider ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.
Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev, koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.
“Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere”, istakao je Zaev.
On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.
Ispred makedonskog Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotine demonstranata.
Sednica je bila odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione stranke BESA, kojim je zahtevano da se obriše reč „makedonsko“ u delu državljanstva kod etničkih Albanaca.
Ipak je danas po podne postignut sporazum između makedonske vlade i poslanika iz redova BESA da u delu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji „makedonsko“, na albanskom, u prevodu, „iz Makedonije“, dok je na engleskom „macedonian“.
Dodatno, prihvaćen je predlog Bese da se u zakon unese to da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.
Odluka o promeni ustavnog imena Makedonija je bila poslednji uslov Grčke na putu Makedonije ka učlanjenju u NATO i otpočinjanju pregovora sa Evropskom unijom.
Ovom odlukom makedonskog Sobranja okončan je 27. godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.
Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, večeras su, prihvatanjem ustavnih izmena, napisali novo, istorijsko poglavlje naše državnosti, saopštila je makedonska vlada nakon izglasavanja ustavnih izmena kojim se potvrđuje novo ime države Republika Severna Makedonija.