Home / Društvo / Marić: Vanredna situacija u pet opština u Srbiji

Marić: Vanredna situacija u pet opština u Srbiji

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je da je zbog velikih snežnih padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u ugroženim područjima evakuisano deset osoba.
“Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška“, rekao je Marić.
On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje.
“Do sada smo imali 11 intervencija, a 10 ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu”, izjavio je Marić.
Kako je preneo RTS, obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.
Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava.
Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra.
Načelnik Štaba za vanredne situacije u Lučanima Zoran Vučićević rekao je za RTS da u Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana i da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, ali da nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima na planinskim krajevima.
On je rekao da je stanje u mesnim zajednicama u planinskim krajevima veoma teško, sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra, kao i da se opština obratila Vladi Srbije za pomoć od 10 tona naftnih derivata.
U opštini Ivanjica zavejano je 80 odsto puteva iako službe za čišćenje rade bez prestanka, izjavio je zamenik predsednika opštine Momčilo Mitrović.
Oko 6.000 meštana je zavejano u deset ivanjičkih sela.
Na planinskom području Ivanjice visina snega je oko pola metra.