Home / Društvo / Ministarstvo odbrane: Podatak o blokadi računa posledica tehničke greške

Ministarstvo odbrane: Podatak o blokadi računa posledica tehničke greške

Ministarstvo odbrane Republike Srbije saopštilo je da su neistinite informacije o blokadi računa i bankrotu tog ministarstva.
Kako se navodi u saopštenju ministarstva, neistine su da je ugrožena egzistenciji zaposlenih u sistemu odbrane i da je deo novčanih naknada uplaćen sa računa drugih državnih institucija.
Ministarstvo odbrane dodaje da, prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), nema neizmirene obaveze u poslednje tri godine i da račun nije u blokadi.
“Podatak koji se pojavio na sajtu NBS o blokadi računa posledica je tehničke greške koju je napravio sud u tekstu pojedinačne presude. Inače, s obzirom na to da sistem prinudne naplate funkcioniše kroz privremenu blokadu računa, nije neuobičajeno da se zbog prinudnog izvršenja sudskih presuda u toku dana račun zaduži za određene iznose koji se istog dana i isplate, što ne utiče na redovno izmirenje obaveza Ministarstva prema svim drugim korisnicima”, piše u saopštenju.
Kako se tvrdi u saopštenju, do greške, ali ne Ministarstva odbrane već jedne od banaka, došlo je i pri slanju izveštaja o uplati zarada i novčane naknade za paketiće dece zaposlenih u sistemu odbrane.
“Naime, Ministarstvo odbrane je, prekoTrezora, uplatilo zarade i naknade svim zaposlenima u MO i VS. Pri slanju SMS poruka kojima svoje klijente obaveštavaju o uplati sredstava, u jednoj banci je došlo do tehničke greške pa je kao uplatilac naveden Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine dok na samom izvodu klijenta u banci stoji da je uplatilac Ministarstvo odbrane. Oko 400 klijenata te banke dobilo je SMS gde je pogrešno označen uplatilac sredstava, a više desetina hiljada zaposlenih koji račune imaju otvorene kod drugih banaka dobili su uobičajene, ispravne SMS poruke u kojima se kao uplatilac navodi Ministarstvo odbrane”, piše u saopštenju.