Home / Društvo / Na javnoj tribini u Narodnoj biblioteci u Zvorniku Predstavljeni biografija i djela Marka Markovića

Na javnoj tribini u Narodnoj biblioteci u Zvorniku Predstavljeni biografija i djela Marka Markovića

U organizaciji Narodne biblioteke u Zvorniku večeras je održana javna tribina na temu „Šta Zvornik duguje Marku Markoviću?“. Tribina je održana u okviru kulturne manifestacije „Dani Marka Markovića“, a na njoj su predstavljeni život i djelo ovog pisca koji je rođen u Zvorniku. Voditelj tribine Stanislav Tomić, koji je pripremio prezentaciju o značaju ovog kulturnog i književnog radnika istakao je da je ovo bila prilika da iznese sve ono što su u literaturi pronašli o Marku Markoviću, ali i da od sugrađana, učesnika tribine, saznaju još ponešto o njegovom životu.

 – Večeras smo predstavili istraživanja o životu Marka Markovića, koji je bio direktor drame „Narodnog pozorišta“ u Sarajevu, direktor izdavačke kuće „Svjetlost“ u Sarajevu te u dva navrata predsjednik Udruženja književnika BiH. O njemu su ostavili zapise Andrić i Selimović, znamo i da je bio jedan od tri predstavnika BiH koji su potpisali „Novosadski dogovor“ 1954. godine, a nedavno smo saznali i da je bio učesnik Prvog svjetskog rata te da je bio na Solunskom frontu – rekao je Tomić.

On je dodao da je pitanje tribine „Šta Zvornik duguje Marku Markoviću?“ na mjestu jer Zvorničani mnogo toga ne znaju o njemu, ali mu se nisu ni odužili na pravi način.

 – Počevši od ulice koja se nalazi na Fetiji i koja je neuslovna do inicijative o postavljanju spomenika Marku i Markoviću i Ivu Andriću – rekao je Tomić i na tribini istakao da je Gradska uprava prihvatila ideju o gradnji spomenika na šetalištu u glavnoj ulici te da imaju punu podršku čelnika grada da se ova ideja i realizuje.

Prezentaciju su uveličali učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka koji su govorili fragmente iz Markovićevih djela.

U okviru manifetsacije „Dani Marka Markovića“ sutra će od 19 časova u prostorijama Narodne biblioteke biti održano predavanje istoričara književnosti Mila Lompara, profesora na Filološkom fakultetu u Beogradu, na temu „Srpski kulturni obrazac nekad i danas“.

(infobirac.net)