Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Nakon „Alumine“, Pravobranilaštvo RS i u FG „Birač“

Nakon „Alumine“, Pravobranilaštvo RS i u FG „Birač“

BANJALUKA – Poresku upravu Republike Srpske u Odboru povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ ubuduće će, umjesto radnika PURS, zastupati Pravobranilaštvo RS, saznaje portal CAPITAL.

Odluku u preuzimanju članstva u Odboru povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ Pravobranilaštvo je krajem prošle sedmice uputilo Okružnom privrednom sudu u Bijeljni, a u njoj je navedeno da će novi član Odbora biti stručni saradanik u Pravobranilaštvu Milan Bastah, umjesto dosadašnjeg člana Dragana Božovića iz PURS.

Odlukom, koju je 23. avgusta  donio pravobranilac RS, precizirano je da će Bastah mijenjati glavnog pravobranioca u zastupanju Poreske uprave u ovom stečajnom postupku te da je dužan obavještavati pravobranioca i direktora nadležnog područnog centra Poreske uprave o svim ročištima i preduzetim radnjama.

Pravobranilac RS Milimir Govedarica potvrdio je danas za CAPITAL da je donesena odluka da Pravobranilaštvo zastupa PURS u ovom, ali i brojnim drugim predmetima. Istakao je da je to u skladu sa propisima, jer je zakonska obaveza Pravobranilaštva da zastupa ili da ovlasti nekoga da to čini umjesto njih.

„Poresku upravu su do sada u svim stečajnim i likvidacionim postupcima zastupali njeni zaposleni na osnovu ovlaštenja pravobranioca. Međutim, unazad nekoliko mjeseci mi smo počeli da preuzimamo zastupanje Poreske uprave u određenim predmetima. Prvo smo u Područnom centru Banjaluka preuzeli između 30 i 40 premeta, a sada smo, u dogovoru sa Poreskom upravom, krenuli i po drugim centrima“, rekao je Govedarica i dodao da Pravobranilaštvo preuzima još 20-ak predmeta na području Zvornika i Bijeljine.

Tvrdi da su ekonomičnost i efikasnost i zaštita imovine RS osnovni razlozi zbog kojeg je  Pravobranilaštvo počelo da preuzima ovaj posao.

„Dešavalo se u Područnom centru u Banjaluci da samo dvije osobe zastupaju PURS u 150 stečajeva i likvidacija“, kazao je Govedarica.

Pravobranilaštvo RS nedavno je dobilo i svog predstavnika u Upravnom odboru „Alumine“, kćerke firme FG „Birač“. Stečajni upravnik RS Lazo Đurđević imenovao je Govedaricu za člana UO „Alumine“, o čemu je CAPITAL već pisao.

CAPIATAL: M. Čigoja

Izvor