Home / Društvo / Obnovljeni Kur salon ugostiće prve goste u novogodišnjoj noći

Obnovljeni Kur salon ugostiće prve goste u novogodišnjoj noći

Čuveni Kur salon u Banji Koviljači, nakon kompletnog renoviranja, spreman je za nova slavlja i provode, kao u najbolja vremena svoje istorije.
Ovaj, nekada mondenski objekat, kojeg je kao retko arhitektonsko zdanje 1932. godine podigao kralj Aleksandar Karađorđević, vrata svojih raskošnih sala otvoriće gostima za doček Nove 2019. godine.
Otvaranje renomiranog zdanja, značajno je jer se ove godine navršava 160 godina od organizovanog lečenja u Banji Koviljači, kao i 110 godina od izgradnje i početka rada kupatila kralja Petra Prvog.
Objekat je bio ozbiljno ugrožen, zapušten kao deo nekadašnjeg Hotelskog turističkog preduzeća (HTP) Banja Koviljača, doveden na granicu urušavanja.
Posle inicijative više udruženja meštana da se to spreči, država je reagovala pa je Republička direkcija za imovinu u martu 2016.godine dala na korišćenje banjsku dvoranu Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača.
Ta ustanova je odmah sanirala krov i oluke čime je sprečeno dalje propadanje objekta.
Od 30. aprila ove godine, krenulo se u kompletnu obnovu, a za kompleksne i obimne radove država je izdvojila oko 200 miliona dinara.
Radovi, koji su završeni prvih dana decembra, obuhvatili su adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje Kur salona, a sve je rađeno pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika iz Valjeva.
Banjska dvorana građena je po uzoru na bečki Kur salon, ali je za razliku od njega, gde je u početku bilo dozvoljeno samo lečenje, Kur salon u Banji Koviljači bio je od svog otvaranja predodređen za zabavu. Kompleks se sastoji od svečane sale – plesne dvorane sa 450 mesta, restoran sale sa 220 mesta, pansion sale sa 150 mesta, dva ovalna i dva okrugla salona, dve letnje terase i parkinga.
Sve do Drugog svetskog rata bio je stecište umetnika, boema i omiljeno mesto Karađorđevića, zbog čega je Koviljača i dobila epitet “kraljevska”.
Redovni posetioci su bili Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, ministri, generali, a goste je zabavljala tada natiražnija pevačica Evrope – Sofka Nikolić. Kralj Petar Drugi u njemu je proglasio opštu mobilizaciju posle šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine.
U njega se dolazilo na balove, radi muzike, razonode ili iskušavanja sreće u prvoj kockarnici na Balkanu.
U Kur salonu je sniman film Emira Kusturice „Otac na službenom putu” koji je dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, takođe i serija Zdravka Šotre „Nepobedivo srce”.
Nekada se prag dvorane mogao preći samo u svečanim odelima, muzičari su često plaćali da ovde sviraju, na nastupe su čekali mesecima, a u najboljim danima konobari su imali toliko bakšiša da su zaboravljali da uzmu platu.
U poslednji čas počelo je njegovo spasavanje i sada se samo čeka da objekat otvori vrata za nove goste, zabave i veselja, da bar malo vrati duh vremena kada je sagrađen.