Home / Vijesti / Od utopije do realnosti: Počeo 12. Filmski i muzički festival “Kustendorf”

Od utopije do realnosti: Počeo 12. Filmski i muzički festival “Kustendorf”

Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, koji se ove godine održava pod sloganom “Savršeno tuce”, otvoren je večeras u prepunoj festivalskoj dvorani u Drvengradu na Mećavniku.
Festival je otvorenim proglasio glumac Slavko Štimac, ovogodišnji laureat “Nagrade za buduće filmove”, koji je domaćoj i stranoj publici predstavljen insertima iz filmova u kojima je ostvario svoje najpoznatije uloge.
“Slavko Štmac je jedinstvena pojava u svetu filma. Nikada niko naš nije toliko direktno izražavao emociju kao Slavko. Kada u mnoštvu glumaca, on dođe na red, vi odahnete. Takav je bio samo još Pavle Vuisić. Takvi ljudi nisu mogli da pogreše”, istakao je Kusturica, izrazivši nadu da će njih dvojica bar još jedan film snimiti zajedno.
U nadahnutom govoru, za koji je sam rekao da “nije znao kako da počne”, osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica je istakao:
“Ovaj festival ostaje veran tome da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobedničke zastave koje svako malo zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca.”
Ističući jedinstvenost festivala ministar kulture Vladan Vukosavljević je poželeo mladim filmskim autorima koji iz celog sveta dolaze na Kustendorf “da se se zaraze virusom istinske umetnosti i kulture”.
On je ocenio da svetlost sa Mećavnika osvetljava celu filmsku industriju u Srbiji i svetu i da kada bi se na globusu nacrtali putanje svih gostiju koji su prethodnih godina dolazili na Mećavnik, nacrtali bi krvotok kulture i umetnosti čije srce kuca u Drvengradu.
Nakon svečanosti usledila je projekcija poslednjeg Kusturičinog filma “Pepe, jedan uzvišeni život”, koji je svetsku premijeru imao prošle godine na 75. venecijanskoj Mostri.
Kao i prethodnih godina, u fokusu festivala su filmovi mladih autora iz celog sveta, kojima Kustendorf pruža priliku da prikažu svoja ostvarenja kao i da otvare kontakt sa svetskim velikanima flmske umetnosti.
Žiri u sastavu kanadsko-američka glumica srpskog porekla Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac koji piše na francuskom jeziku, francuski reditelj dokumentarnih filmova Tankred Ramon i direktor fotografije Mišel Amatje dodeliće nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje nekima od 21 filma odabranih među čak 718 pristiglih radova.
Po dolasku na Mećavnik, predsednica žirija Kustendorfa kanadsko-američka glumica srpskog porekla Stana Katić je rekla da redovno posećuje Beograd ali da je sada prvi put u zapadnom delu Srbije, kao i da je oduševljena lepotom snegom pokrivene planine.
“Otvorena sam za nova iskustva i radujem se. Čula sam da je zabavno i jedva čekam da igram, uživam i upoznam nove filmske stvaraoce”, rekla je zvezda popularne serije “Kasl” (Castle).

Izvor: Tanjug