Home / Sve vijesti / Politika / Oglasila se i Rusija o vojsci Kosova

Oglasila se i Rusija o vojsci Kosova

Na vest o mogućem formiranju vojske Kosova oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Priština je objavila planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju kosovskih oružanih snaga“, navodi rusko ministarstvo i upozorava da „takav korak biće direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi razrešenja kosovskog pitanja“, prenela je agencija Tas.
„Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu“, navodi se u saopštenju. Kako je dalje navedeno, Priština se sprema da preduzme „još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH“.
„Akcija kosovskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku (inače, kršeći i njihov ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom već i za bezbednost celog Balkana“, ističe se u saopštenju.
„Očekujemo da kosovske snage primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude stvorena“, navelo je rusko ministarstvo.
„Sponzori Prištine – EU i SAD – treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti“, zaključilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Tas.