Home / Društvo / Otac i sin iz Bijeljine snove ostvaruju harmonikom

Otac i sin iz Bijeljine snove ostvaruju harmonikom

Slaviša Perić i njegov sin Đorđe Perić

Ovaj vrsni muzičar, magistar harmonike i
direktor Muzičke škole „Kornelije Stanković“, koja je organizator festivala
harmonike koji se održava u Ugljeviku, oduševio je javnost numerom „Snovi stvaraju budućnost“, ali i vrhunskim spotom u kome glavnu ulogu tumači njegov
sin Đorđe. Sa samo šest godina već je osvojio brojne nagrade na svjetskim
takmičenjima.

– Želio sam da spot bude takav da ga svako doživi na svoj način. Konkretno, ovo jeste moja priča, ja sam zarad ljubavi prema muzici i harmonici otišao da se školujem u inostranstvo, tako da negdje ima taj autobiografski dio. Suštinski, to je priča svakog čovjeka koji ima neku strast i koji za njom ide, tu nema granica. Ovo je priča o patrijarhalnosti, o porodici, o pozitivnim uzorima, ali i o radu koji čini da snovi postaju stvarnost – priča Perić za „EuroBlic“.

Kako naglašava, ova muzika je na neki način novina na našim prostorima, jer se radi o takozvanoj akademskoj estradnoj muzici koja ima veliki broj obožavalaca u svetu.

– Nastojao sam da harmoniku pokažem u jednom potpuno novom svetlu, koje na ovim prostorima nije u tolikoj meri poznato i samim tim nije komercijalno, pa je zadatak bio utoliko teži. U proteklih mjesec dana, bukvalno od prvog prikazivanja spota dobio sam veliki broj poruka zahvalnosti i podrške. Naravno, teško je reći koje su mi najdraže, ali ako bih morao da kažem, to je u svakom slučaju nesebična podrška kolega umetnika iz cijelog svijeta – kaže Perić.

Upitan da ocjeni nivo muzike i kulture uopšte kod nas, kaže da ništa nije na zavidnom nivou. Zato ima poruku kako to promeniti.

– Najbitnije je da svako od nas umjetnika odnosno pedagoga, ali i drugih stručnjaka u svojim oblastima, radi najbolje ono za šta je školovan. Na taj način svi zajedno dajemo doprinos i neminovno povećamo opšti nivo kvaliteta na svim poljima – kaže Perić.

Inače, Muzička škola „Kornelije Stanković“ u odjeljenima u Ugljeviku, Bijeljini i Gracu broji 150 učenika na odsecima klavira i harmonike. Festival u Ugljeviku dostigao je visoku reputaciju i u inostranstvu. Poznat je po najeminentnijim imenima u svijetu harmonike, poput Vladima Murze, Aleksandra Poelueva, Jurija Šiškina, Pavela Fenjuka, Aleksandra Skljarova, Sergeja Osokina koji su na festivalu koncertni izvođači, pedagozi festivala i ocenjivači takmičara. Kroz festivalske dane prođe oko 500 takmičara. (BLIC)