Home / Društvo / Otvoren autoput sa zidom koji deli izraelski i palestinski saobraćaj

Otvoren autoput sa zidom koji deli izraelski i palestinski saobraćaj

Izrael je danas otvorio autoput na Zapadnoj obali sa zidom na sredini, prvi te vrste, kako bi se odvojio izraelski od palestinskog saobraćaja, što je naišlo na osude palestinskih zvaničnika.
Izraelsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da put, uključujući bezbednosne mere, pruža “rešenje za svo stanovništvo, izraelsko i palestinsko”.
Danas inaugurisana pet kilometara duga Ruta 4370 podeljena je betonskim zidom na kome je žičana ograda.
Dve trake puta povezuju jevrejsko naselje Geva Binjamin sa severnim delom Jeruslima, kvartom Francusko brdo, i namenjene su izraelskim vozilima i Palestincima koji imaju dozvole za ulazak u Jerusalim, navode izraelski mediji.
Dve druge trake se odvajaju i vode istočno i južno od Jerusalima bez pristupa samom gradu i namenjene su vozilima Palestinaca koji nemaju dozvole za ulazak u Jerusalim.
Postoje i drugi podeljeni putevi na Zapadnoj obali ali nijedan nema ovakvu barijeru visoku osam metara.
Otvaranje puta izazvalo je osude organizacija za ljudska prava, Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).
“Ovo je izraelski primer aparthejda i rasističkog odvajanja koje je nekada postojalo u Južnoj Africi. Svaki Izraelac koji veruje u demokratiju trebalo bi da se stidi novog puta”, rekao je član Izvršnog komiteta PLO Ahmed Maždalani.
Izraelski zvaničinci su rekli da je ruta namenjena olakšanju zastoja o saobraćaju na kontrolnom punktu na ulazu u severni Jerusalim i da jača vezu izmedju područja jevrejskog naselja i tog grada.
Ministar javne bezbednosti Izraela Gilad Erdan izjavio je da je put “primer sposobnosti da se stvori podeljeni život izmedju dva naroda”, a da se vodi računa o bezbednosnim izazovima.