Home / Sve vijesti / Magazin / Ljepota i Zdaravlje / Ovi napici će prijati vašem organizmu posle prazničnog prejedanja

Ovi napici će prijati vašem organizmu posle prazničnog prejedanja

Da bi se sprečilo dodatno taloženje masnih naslaga, naročito u ove zimske i praznične dane, stari recept naših baka je kašičica jabukovog sirćeta razmućena u malo vode u čaši, ujutro, pre obroka.
“Jača” limunada – jedan limun na čašu vode još je bolji način da zdravo započnete dan. Limunada (naravno, bez šećera) dobrodošla je u bilo koje doba dana, a naročito u ovo vreme, kada vladaju virusi.
Dobra varijanta je i topla limunada, posebno pred spavanje. Oni koji imaju zdrave organe za varenje (tj. nemaju problem sa želucem, kamenjem u žučnoj kesi) mogu u mlaku limunadu da dodaju začine – malo čilija, cimeta i đumbira. To je odličan “mešavina” za detoksikaciju organizma.
Preporučljiv je i hladan čaj sa limunom i ruzmarinom, koji je takođe dobar saveznik u skidanju kilograma. Pravi se tako što se u litar i po provrele vode doda jedan iseckan limun i 50 grama ruzmarina. Kuva se nekoliko minuta, a obavezno se procedi tek kad se ohladi. Drži se u frižideru i svako jutro se pije po 1 dl pre obroka.
Blagotvorno dejstvo po vaš organizam imaće i kašičica cimeta razmućena u šoljici tople vode.
Ukoliko želite da zaustavite sopstvenu “proždrljivost” ovih dana, mnogi kao rešenje koriste čašu tople vode pred obrok. Ipak, bolje rešenje je da pojedete jednu jabuku pre jela i sigurno ćete manje pojesti.
Među starim receptima iz bakinih kuhinja, a koji se tiču čišćenja organizma, svakako je i kašičica projinog brašna razmućena u mlakoj vodi. Pije se ujutro, na prazan stomak.