Home / Sve vijesti / Ekonomija / Privreda / Plantago na tržištu Crne Gore, najavljuje dalje širenje

Plantago na tržištu Crne Gore, najavljuje dalje širenje

BANJALUKA – Tržište ljekovitog bilja u Bosni i Hercegovini i dalje je, uprkos domaćim sirovinama, preplavljeno uvoznim čajevima i drugim napitcima. Takvom trendu prkosi porodična firma Plantago u kojoj ističu da su brend gradili polako, te da je kvalitet jedini put do uspjeha, izvještava N1.

Kamilica je iz Lijevča, brusnica sa planine Vranica, žalfija iz Hercegovine. Domaće ljekobilje u firmi Plantago sakupljaju širom Bosne i Hercegovine, čuvaju u kontrolisanim uslovima, prerađuju i suše na strogo određenoj temperaturi.

“Izvor šumskih plodova, brusnice, borovnice, šipka je sa planine Vranice. To je široki planinski masiv koji je ekološki možda najčistiji u Evropi. Vrlo su složeni uslovi, mora se sirovina držati u odgovarajućim prostorima, skladištima, temperatura, svjetlost, sve utiče na kvalitet biljke”, priča Mirka Vukmirović, Plantago.

Još nisu podlegli modernim trendovima, svoje čajeve ne aromatizuju. U kesicama nema dodatnih zaslađivača, niti aditiva. Zbog svega su iako su izgradili brend, ostali mala porodična firma.

Uvozna konkurencija je nelojalna, kažu u Plantagu, a slabo se i kontroliše kvalitet i sastav čajeva iz uvoza. Podsjećaju da oni jedan kilogram sirove domaće brusnice plaćaju preko 50 KM.

“Dnevno proizvedemo oko 5.000 čajeva. Plasiramo ih prvenstveno na tržište Bosne i Hercegovine. Ali smo počeli i prodaju u Crnoj Gori. Planiramo i dalje širenje”, otkriva Saša Kos, menadžer prodaje.

BiH bilježi povećan izvoz ljekovitog bilja i šumskih plodova, pa je u ovom sektoru izvoz ipak veći od uvoza.
U periodu 2016-2017. godina izvoz je porastao za blizu 11 posto. U Plantagu dodaju da bi proizvodnja mogla biti i veća, ukoliko bi bila organizovanija plantažna proizvodnja sirovina, navodi N1.

Izvor