Home / Sve vijesti / Magazin / Ljepota i Zdaravlje / Pokrenite “blokirani” želudac

Pokrenite “blokirani” želudac

Želudac ne podnosi stres, alkohol, pušenje, suviše obilne, presoljene obroke i industrijsku hranu, jer otežavaju njegovo funkcionisanje i izazivaju tegobe. Stoga je, potrebno eliminisati ove faktore i promeniti navike u ishrani, a ukoliko s vremena na vreme date sebi oduška i prepustite se hedonizmu, primenite ove praktične savete koji će rešiti probavne probleme.
Ublažite posledice stresa
Kad god ste u mogućnosti, izdvojite vremena za sebe i provedite ga u prijatnom okruženju, šetnji, čitanju, razgovoru s dragim osobama. Pomoći će vam čajevi i tinkture od lavande, bosiljka, hmelja, matičnjaka, nane, valerijane i kantariona, koji imaju umirujuće dejstvo.
”Odmorite” želudac
Ukoliko osjetite probavne tegobe, prekinite unos hrane i dozvolite želucu da se malo ”odmori”, potrudite se da izdržite bar četiri-pet sati bez jela. Za to vreme konzumirajte čajeve za olakšavanje tegoba i obavezno ih pijte u manjim gutljajima.
Masirajte stomak
Nježnim kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, masirajte stomak oko pet minuta. Tako ćete pokrenuti i ubrzati kretanje hrane kroz probavni sistem i olakšati tegobe s varenjem.
Topli oblozi
Zagrevanje stomaka flašom tople vode ili termoforom, proveren je lek za ublažavanje želudačnih tegoba. Preporučuje se i oblog od kamilice koji se pravi na sljedeći način: skuvati jači čaj, ostaviti da se smlači, natopiti peškir, priviti ga na stomak i držati dok se ne ohladi. Ponavljati postupak dok se ne oseti olakšanje.
Blagotvorna mešavina
Korijander sadrži eterično ulje koje potpomaže stvaranje želudačnih sokova i smiruje grčeve u stomaku, kim podstiče izbacivanje gasova, bosiljak održava ravnotežu u crevnoj flori, a nana opušta želudac i creva, smanjuje grčeve i mučninu, te stimuliše produkciju želudačnih sokova. Ako nemate vremena za pripremanje čaja, možete poneti sa sobom kesicu semenki kima i grickati ih dok ne ojetite olakšanje.
Tinkture za prvu pomoć
Ukoliko ste skloni stomačnim tegobama, napravite tinkture koje će vam uvek biti pri ruci, a u slučaju tegoba imaće izuzetno brzo i povoljno dejstvo.
Od matičnjaka: 20 g sveže osušenih listova preliti decilitrom 70% alkohola i ostaviti da odstoji četiri sedmice. Uzimati 20-30 kapi dnevno.
Od đumbira: 200 g korena preliti litrom 60% alkohola i ostaviti da odstoji 21 dan na toplom i tamnom mestu. Uzima se 10-20 kapi pre jela.